Bu maddeler çoğunlukla sentetiktir, vücutta doğal olarak üretilemez ve besin kaynaklarından alınamazlar. Bu maddeler vücutta çeşitli uyarılmalara neden olarak, kullanan sporcuyu rakiplerine karşı daha avantajlı hale getirmektedir.

Doping Olarak Kabul Edilen Maddeler Nasıl Belirlenir?

Yasaklı maddelerin ve yasaklı yöntemlerin neler olduğuna dair listeler Dünya Anti-doping Ajansı tarafından hazırlanır, ardından bu listeler Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve Uluslararası Spor Federasyonları tarafından da incelenip kabul edilmektedir. Her yıl 1 Ocak tarihinde yayınlanarak, 31 Aralık tarihine kadar geçerliliğini sürdüren bu listedeki madde ve yöntemlerin, yasaklanabilmesi için aşağıdaki 3 kriterden en az 2'sini sağlaması gerekmektedir;

- Madde veya yöntem kullanıldıktan sonra, sportif performansta artış ya da artma potansiyeli olduğunun bilimsel olarak kanıtlanması gerekmektedir.
- Madde veya yöntem kullanıldıktan sonra, sporcunun sağlığında bozulma ya da bozulma potansiyeli olduğunun bilimsel olarak kanıtlanması gerekmektedir.
- Madde veya yöntem kullanıldığında spor ruhunun ihlal edildiğinin belirlenmesi gerekmektedir.

Doping Olarak Kabul Edilen Maddeler Nelerdir?

-Uyarıcılar (Amfetaminler, Efedrin vb.)
-Narkotik Analjezikler (Morfin, Fentanyl vb.)
-Anabolik Ajanlar (Testosteron, Östrojen vb.)
-Diüretikler (Furosemid, Mannitol vb.)
-Peptid Hormonlar ve benzerleri (Eritropoitein, Büyüme hormonu vb.)
-Kannaboidler

Yukarıdaki gruplar kesinlikle yasak olan maddelerdir. Ayrıca bazı ilaç grupları kesin olarak yasak olmamakla birlikte, bu ilaç gruplarında kısıtlamalar bulunmaktadır. Bu ilaç grupları ise;

-Alkol
-Marihuana
-Kortikosteroidler
-Lokal anestezikler

Doping Kullanan Sporcuya Ne Cezası Verilir?

Özellikle son zamanlarda, uluslararası karşılaşmalarda ve olimpiyat oyunlarında çok sık doping olayları ile karşılaşılmaktadır ve bu gibi durumları ortaya çıkarmak için sporcuya kan ve idrar testleri yapılmaktadır. Eğer sporcunun tahlil sonuçlarında doping uyguladığına dair bir veri elde edilmiş ise, bugüne kadar kazanmış olduğu tüm ödüller elinden alınmaktadır. Ayrıca sporcu, bu durumun ardından belli bir süre veya tamamen karşılaşmalardan men edilebilmektedir.

Editör: Haber Merkezi