onu çok basit.. Kulüplere 2024 yılına kadar izin vereceksin. Sanırım  4 yıldan fazla hiçbir futbolcuyla anlaşmaları yoktur. Diyeceksin ki 2024 yılından itibaren tüm liglerde futbol oyunu amatördür. Bunu derken de futbolcu ve antrenörleri düşüneceksin elbette. Limitleri de sen belirleyeceksin. Mesela diyeceksin ki bir takımın hocası 1 yıllık 250 bin ile 500 bin arası ücret alır. Yine bir amatör futbolcu da 150 ile 300 bin arası ücret alır. Lütfen bana söyler misiniz mesela bir hoca için  ayda 20 ile 40 bin TL arası kazanç az para mıdır? Bu ülkede böyle bir parayı kaç kişi kazanıyor? Ya da bir futbolcu için 10 ile 25 bin aylık babasını çalışmak zorunda bırakır mı? Bu limitleri 2 katına çıkarsanız bile şu andaki piyasada dönen rakamların yarısını bulmaz.

Süper lig ve TFF 1.ligde oynayan her kulüp şirket olacak..Tıpkı Premier lig gibi. Şirket olmayan bu liglerde yer alamayacak.. Şirketlerin % 49 u mevcut derneklerin %51 i yatırımcıların olacak..Örneğin bu yüzde Almanya da böyle olmadığı için Rumenige bu oranı değilştirmeye uğraşıyor.. Çünkü Bayern Münih te para var ama istediği transferleri yapamıyor.Kimi istese dernek “Hayır” diyor. Şirketlerin mali denetimi spor bakanlığı tarafından her kulübe bir müfettiş  atanmasıyla gerçekleşecektir. Özel denetim kuruluşları veya kulüp bünyesindeki denetleme kurullarıyla bu iş olmaz..Nitekim ne kadar dürüst çalışsa da mesela Av.Yalçın Cambaz bey sonunda sağlığından oldu..Devletin atadığı müfettişler dönüşümlü olarak her ay farklı bir kulübü gerçek usülde denetleyecek. Ayrıca her kulüp mali kongrelerden önce bilançolarını açık bir şekilde kongre üyelerine verecek..Gerçek bir şeffaflık hali. Futbolcu ve hoca ödemeleri bir şirkete uygun olarak aylık yapılacaktır. Belli bir süre ödeme almayan futbolcu yalnızca yurtiçi transfer yapmak kaydıyla serbest kalma hakkına sahip olacak.. Herhangi bir futbolcu yurt dışına bonservissiz gidemeyecek..Devlet engelleyecek bunu.Ali Akman olayı olmayacak..

Mevcut futbolcuların hakkını korumak için her yaz dönemi 23 yaş üstü futbolcular özelinde her kulübe 5 adet bonservissiz transfer hakkı verilecek..Yabancı futbolcular ise 21 yaş altı olmak üzere sadece alt yapıya devşirilebilecektir. Nitekim Fransa,Almanya,İngiltere hatta Belçika gibi Milli Takımlar böyle devşirme futbolculardan kuruludur. Bir dönem Adnan Örnek in getirdiği Koffi,Pascal ve Yusuf gibi. Yani her kulüp zorunlu olarak alt yapıya yönelmiş olacak.

Devlet “Zaten hiçbir zaman tahsil edemediği” kulüplerin vergi borçlarını tek kalemde silecek. Bundan sonraki vergiler hafifletilerek günü gününe ödeme alınacaktır.

İlk bakışta maç kalitesi düşecek gibi görülebilir ama son 10 yılda oynanan maçlar zevksiz ve kalitesiz geçmektedir. Özellikle yabancı futbolcularda kulübe aidiyet duygusu az olduğu için..Özellikle yıl sonu “Hatır şikeleri” gibi kavramlar da ortadan kalkacaktır.Çünkü her takım her takımı yenebilecek güçte olacaktır.Hiç merak etmeyin taraftarların kulüplerine olan sevgi ve bağlılıkları yüzünden seyirci sayısı azalmaz. Nitekim hiç yabancısı olmayan gençlerden kurulu Bursaspor bu yıl taraflı tarafsız herkesin ilgisini çekmektedir.

Liglerin bu şekilde devam edeceği kalan 6 yıllık sürede hiçbir UEFA organizasyonuna katılınmayacak. Zaten gidip de ne yapıyoruz ki? Artık şampiyonlar ligine direkt takım bile gönderemiyoruz. Nitekim Türk futbolunun en önemli başarılı olmuş takımları kronolojik olarak

Trabzonspor un şampiyonlukları: Şenol,Turgay,Ali Kemal,Cemil gibi hemen tümü altyapı oyuncuları

Galatasaray ın Avrupa zaferleri: Bülent,Okan,Emre,Suat;Arif gibi alt yapı oyuncularının üzerine Hagi,Taffarrel,Popescu gibi üst düzey az sayıda futbolcu

Bursaspor un şampiyonluğu: Secan,Volkan,Bekir Ozan gibi alt yapıdan yetişmiş veya gençken keşfedilmiş iskeletin üzerine Batalla,Ergiç,İvankov gibi üst düzey az sayıda futbolcunun eklenmesiyle gerçekleşmiştir..

Tüm kulüplerde sağlam ve düzenli ödemelerin yapılabildiği bir mali yapı,devletin alamadığı vergileri aldığı, milyonlarca euronun ülkemizde kaldığı,kulüplerin ciddi bir şekilde denetlenebildiği,Milli takım futbolcu havuzunun kat be kat artacağı bir sistem önerdim..Bunu yaparken de futbolun sevk ve idaresinde eski futbolcu ve antrenörlerden de bulunmalıdır. Mesela TFF başkanı eski ünlü bir hoca veya futbolcu olacak, yönetim kurulunda da futbolu bilen belli sayıda insan yer alacak.

10 yıl sonra Türk takımları ve Milli takımımız bu ülkelerle yarışabilir hale gelecek, Türk futbolu zengin iş adamları ve belediyelerden kurtulup kendi kendini döndürür hale gelecektir.

Sevgili dostlar; doktorunuzun Türk Futbolunu kurtarma reçetesi budur.. Hemen “haydi canım olur mu böyle şey?” demeden önce bir kere düşünün.. Zaten hep söylediğim gibi benim amacım sizleri az da olsa farklı konularda düşünmeye sevk etmektir.

SEVGİ VE SAYGILARIMLA
Dr. LEVENT BALCI

Editör: Haber Merkezi