Fanatizmin başka bir şekilde şöyle de tanımlanabilir; bir kişinin, eleştirilere kapalı bir tarzda, takıntılı bir coşku ve heyecan halinde spor, siyaset, hobi vb. sosyal olaylara bağlanma şeklidir.

Türkiye'de özellikle fanatizm denildiği zaman akla ilk gelen şey, vazgeçilmez spor dallarından biri olan futboldur. Futbol müsabakalarında fanatizm hep kötü sonuçlara odaklı olmuştur. Taraftarların skor sonucunu düşünmeleri artık öyle bir noktaya ulaşmıştır ki insanlar futbol seyretmekten zevk alamamaya başlamışlardır. Taraftarların istemediği skorla karşılaşınca bir cezalandırma hissi, yıkmaya, parçalamaya yönelik davranış sergilemeleri artık yavaş yavaş holiganizmi doğurmaya başlamıştır. Bu sadece Türkiye için değil tabi bütün dünya için geçerlidir.

Holiganlık nedir?

Holiganlık, özellikle futbolda fanatikliğin gelişmiş, zarar verici eylemlere dönüşmüş halidir. Fanatik insanların, fanatiklik duygularının artık saldırganlığa dönüşmesine ve çevresine zarar verme boyutlarına ulaşmasına holiganizm denir. En fazla holiganlık yine futbolda görülmektedir. Örneklerle en önde olan ülkeler arasında Türkiye, Yunanistan, Brezilya, Arjantin, Balkan ülkeleri, Afrika gibi ülkelerdir. Yani tüm dünya da bulunma olasılığı vardır.

Arasındaki farklar nelerdir?

-Holiganlık, fanatikliğin gelişmiş halidir.
-Fanatik olmak, herhangi bir konuda bireyin o konuya ya da olaya vb. mantıksız da olsa kendi iradesiyle bağlanma hissidir. Holiganlık ise bu hissin çevreye zararlı hale gelmiş halidir.
-Fanatiklik bireyin kendi içerisinde yaşadığı duygudur. Bir birey olarak oluşabilir. Ancak holiganlık ise birey halinde değil aksine gruplanma, örgütlenme, topluluk halinde oluşmaktadır.
- Fanatiklikte, holiganlıkta tamamen bireyler halinde ya da topluca kendi fikir ve görüşlerine sahiptir.
- Dünya da en çok holigan ve fanatiklik spor dallarında görülmektedir. Özellikle futbol başını çekmektedir.

Editör: Haber Merkezi