Bu nedenle haddimi aşmadan şunları yazabilirim.. Eksiktik belki ,şanssızdık belki de ama bana göre 2 devre farklı 2 Bursaspor izledik. İlk yarı sonunda dedim ki çok rahat oynuyoruz bir gol daha atar 2.devre farka gideriz.. Ancak 2.devre başladı ki çok savruk, nerede ne yapacağını kestiremeyen ,büyük açıklar veren bir takım. Dedim ki gol yemesek bari.. Öyle ki 1 değil 2 gol yedik.. Devre arası överek izlediğim Onur muhtemelen sakatlanmış olmalı. Özellikle onun yokluğunda sol taraf yol geçen hanı oldu. Yerine oynayan futbolcuları da yermek istemiyorum.. Bunlar genç çocuklar ve her tür sonuca da gebeler.. Nitekim futbolda bazen olur böyle şeyler. Çok daha güçlü ekibi yenersin de kendi evinde çok daha güçsüz takıma yenilirsin. Başarı veya hayal kırıklığı sezon sonu belli olur.

Benim söylemek istediğim başlıkta yazdığım 180 derece dönüş profilleri.. Nedir bu? Tıpta manik-depressif hastalık vardır. PMD denir psikoz-mani depressif yani. Bir duygulanım bozukluğudur. Mesela dönem dönem manik olurlar ve o sırada öforiktirler.. Yani adeta sarhoş gibi. Çok konuşurlar ,ülkeyi onlar kurtaracaktır ,her şeyi bilirler gibi. Keyif verici bir olayda normal bir kişi 10 sevinecekse bunlar 50 sevinir. Dönem dönem ise depressif olurlar…Hayattan keyif almazlar, kendilerinde hiçbir işi başaracak gücü bulamazlar ve keder reaksiyonları çok fazladır.. Mesela üzücü bir olayda normal bir insan 10 birim üzülecekse bunlar 50 üzülürler. Adeta dünyaları yıkılmıştır.

Bu ön tariften şuraya geçmek istiyorum. Biz bu sezon da tıpkı geçen yıl olduğu gibi PMD bir camia oluverdik. Bu cümlemi sakın Erman Toroğlu nun yıllar önce söylediği ve elbette cevabını da aldığı “Bursaspor taraftarının psikolojisi bozuk. Namağlup Trabzon u yeniyorsun Güvenç Kurtar istifa diyorsun. Bunlar psikopat…” sözleriyle karıştırmayın.. Böyle bir söylemde bulunmam mümkün değil çünkü bizzat kendim bu camianın bir mensubuyum.. Ama PMD gibi davranışlar sergiliyoruz

Nasıl mı? Bence basit bir ADS galibiyetine 10 değil 50 seviniyoruz ve olabilecek bir Altınordu mağlubiyetine 10 değil 50 üzülüyoruz adeta yıkılıyoruz. Oysa sezon sonu bu çocukların yerini kestiremiyoruz ve kestiremeyiz de. Yalçın Koşukavak hoca nın bir lafı vardı.. Bu lig tuhaf bir lig, herkes herkesi  yenebilir. Mesela sorun bana süper ligde şampiyonluk kimler arasında olur kimler düşmemeye oynar hemen sayarım size. Ama bu ligde bir takım o günkü motivasyonuna göre onu da yenebiliyor  buna da yenilebiliyor.. Çok da net örneklerini yaşamadık mı geçen yıl? Çoktan düşmesi kesinleşmiş Eskişehir gelip Bursa da bizi yenmedi mi? Ya da geçen sezonun bu haftalarında bu Karagümrük lige çıkan 3. takım olur diyeniniz var mıydı? Sonuç olarak bu lig her  tür sürprize açık bir lig. Böyle olunca da her tür sonucu kabul edip sindirebilmek gerekir. Elbette farkındayım bu hafta çok önemliydi, yenebilseydik ilk 6 içinde olurduk. Ama dedim ya her tür sonucu sindirebilmeliyiz.

Bizim camia öyle mi ya? Geçen hafta Mustafa Er ve ekibine övgüler yağdıranlar bu gün demediğini bırakmıyorlar. Geçen hafta bu çocukları pamuklara sarıp sarmalayanlar, tesislerde müthiş havai fişek gösterisi yapanlar, tribünlerde süper bir kareografi düzenleyenler bireysel olarak yere göğe sığdıramadığı gençleri bu hafta yerden yere vuruyorlar. Unuttukları bu çocuklar genç , iman gücüyle bir şeyler yapıyorlar (ki şimdilik.. Sezon sonu ne yaparlar göreceğiz) ve doğal olarak hata da yapıyorlar.. Bunlar inanın ki geçen haftaki çocuklar. Bu kadar 180 derece terse dönmeyelim lütfen..

Hiç niyetim yokken okuduğum yorumlardan sonra gecenin 03.00 ünde bu yazıyı kaleme almak zorunda hissettim kendimi.

Gerek kulübü yönetenler gerek 3 milyonluk şehrin elit tabakaları ,belediyeleri, ticaret odaları, STO ları, ihracatçılar birlikleri vs. Sorum çok basit size..

NE VERDİNİZ BU ÇOCUKLARA?

Sözüm elbette zar zor geçinen ,emeğinin karşılığını alamayan taraftarlara değil. Onlar gitti tesislerde süper bir şov ve tribünlerde müthiş bir kareografi yaptılar. Kimbilir belki de çoluk çocuğunun boğazından kestikleri nafakalarla bu organizasyonları finanse ettiler. Onlar görevini yaptılar. Ya sizler? Ben maça üzüldüğümden çok Cüneyt in maç sonu açıklamalarına üzüldüm. Siz dinlerken hiç üzülüp utanmadınız mı? Gerçekler tokat gibi yüzümüze çarptı. Bu çocuklar iman gücüyle, aidiyet duygusuyla oynuyorlar. Ama bunu hak etmiyorlar ve hayat da böyle gitmez. Hadi aslanlarım hadi kaplanlarım siz yenersiniz onları koçlarım benim de bir yere kadar. Hiç biri sezon başından beri alacaklarını almamış.. Personel desen yerlerde sürünüyor zaten. Ne yazık ki bu ve bundan önceki yönetimlerin bir kaçında yaşadık bu durumu.. Bu kulüp böyle idare edilecekse kapansın gitsin.. En azından yok deriz kahrolmayız her dakika. Sanırım bir grup çevreler de bunu istiyor. Batacağı kadar batsın sonra da yok olup gitsin..

Çok uzattığımın farkındayım. Sadece bu yazım bile kulübün şirketleşip mal varlıkları elde etmesi gerektiğini işaret ediyordur. Bildiğimiz kadarıyla borç 680 milyon. Hiç bir yönetim bu borcun altından kalkamaz.. O halde ya bütün şehir seferber olup birlikte hareket edecek ya yok olacağız….

SEVGİ VE SAYGILARIMLA

Dr. LEVENT BALCI

Editör: Haber Merkezi