Bursaspor Kulübü resmi internet sitesinden yapılan açıklamada “28 Nisan FIFA kararı ile birlikte transfer yasağı bulunan kulübümüz, uzun uğraşlar sonucunda 15 yaşına kadar olan altyapı oyuncularını a takımda oynatmamak ve profesyonel yapmamak kaydıyla transfer edebilecektir.” ifadeleri yer almıştı.

Dün yapılan bu açıklama Bursaspor camiasını ikiye böldü.

Bursaspor‘dan yapılan açıklamada yer alan “uzun uğraşlar sonucunda” kısmına itiraz gelirken yeşil-beyazlı kulübün FIFA‘dan gelen kararda bir dahli olmadığı ifade edildi.

FIFA‘nın bu kararının genel olarak verildiği vurgulanırken iddiaları Bursaspor Kulübü Başkanı Ömer Furkan Banaz‘a sorduk.

Başkan Banaz sosyal medyayı takip edemediğini ancak bu yapılan eleştirilerin haksız olduğunu ifade ederek FIFA‘ya Bursaspor Kulübü olarak öneriyi kendilerinin götürdüklerinin altını çizdi.

Ömer Furkan Banaz “Biz bu işle uğraşırken asla kendimize pay çıkarmak gibi bir derdimiz olmadı ama hasbelkader arada sırada en büyük destekçimiz olan Alinur Başkana da son durumumuz hakkında bilgiler veriyorduk. Alinur Başkan‘da geçenlerde yaptığı bir konuşmada filiz lisans konusunda açıklamalarda bulunmuştu. Biz de bu filiz lisans konusunda bir sonuca varınca arkadaşlarımızın da ısrarı sonucunda kamuoyuna açıklama yapmak istedik ama bu mesele gerçekten de bizim kendi adımıza büyük uğraşlar verdiğimiz bir konuydu.” dedi.

Ben kendi adıma konuyu şöyle özetleyebilirim ifadelerini kullanan Ömer Furkan Banaz “Bu filiz lisans konusu 2-3 senedir yapılan bir uygulama, zaten bizim daha öncesinde bu tarz bir sıkıntımız yoktu. Biz de sezon başında altyapımız tarafından tespit edilen 10 yaşındaki bir çocuğu transfer edecektik lakin lisans tescil işlemini yapmak istediğimizde Türkiye Futbol Federasyonu tarafından bize oyuncuyu transfer edemeyeceğimizi ilettiklerinde konudan haberdar olduk.

Aslında burada cezalandırılan Bursaspor değil 3.5 milyonluk bir şehir cezalandırılıyor. Bu şehrin çocukları kendi doğup büyüdüğü şehirde futbol oynamak istiyorlar ama bu sistem Bursaspor’dan ziyade çocukları cezalandırıyor. Hatta biz Türkiye Futbol Federasyonu‘na başvururken Bayburt gibi küçük şehirleri örnek gösterdik çünkü orada çocukların futbol oynayabileceği başka futbol okulları ve takımları da yok.

Bursa‘daki çocukları diğer şehirlere nazaran daha şanslı çünkü Bursa‘da birçok amatör ve profesyonel futbol kulübü var ama küçük şehirlerde bu imkanlar olmadığı için öyle bir örnek gösterdik. Dolayısıyla biz federasyona bu cezanın adil olmadığını ve çok mantıksız olduğunu anlattık. Bize daha önceden bu yöntemin farklı kulüpler tarafından denendiği ama bir sonuca varılamadığı söylendi. Malatya ya da Elazığ ve Altay bu yöntemi uygulamış ama başarısız olunca federasyon da FIFA tarafından olaya bakış açısının bu olduğu söylendi bize.

Federasyonda Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Şefik ile beraber iş birliği yaparak UEFA‘ya bir başvuruda bulunduk. Hem biz Bursaspor olarak hem de Türkiye Futbol Federasyonu bu konuda ortak hareket ederek iki üç koldan UEFA‘ya başvuruda bulunduk. Biz UEFA‘ya ilk yazıyı Temmuz 2022‘de yazdık. Bu süre zarfında desteklerinden dolayı Servet Yardımcı‘ya da çok teşekkür ederiz. Kendisi ile CAS sürecinde de bu süreci defalarca konuştuk. Hamit Altıntop ile de bu konu hakkında uzun bir görüşmelerimiz oldu. Sağ olsun İbrahim Burkay‘da bize çok yardımcı oldu. Federasyondan kiminle görüşme gerçekleştirmek istesek İbrahim Burkay hemen yardımcı olup bizi konunun muhattabı ile görüştürdü. Bu işin tabii bir de siyasi ayağı oldu.

İznik‘te Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdik. Kendileri sağolsun bizi Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile bir araya getirdi. Onunla da gerekli yazışmaları ve görüşmeleri gerçekleştirdik.

Sonrasında Saffet Sancaklı ile de bir görüşme gerçekleştirdik. Spor komisyonunda yer alan Milletvekillerinden Saffet Sancaklı ve Alpay Özalan ile de görüşmeler yapmak için Ankara‘ya gittik. Kendilerine hem yazılı bir metin bıraktık hem de konunun aciliyeti ve önemini anlatan ifadelerde bulunduk. En nihayetinde de CAS‘ta ki diğer yaşadığımız itilaflı olan konuların içinde savunmanın bir parçası haline dönüştürdüğümüz hususlardan bir tanesiydi bu durum.

Konunun bizim adımıza gelmiş olduğu nokta bundan ibaret. Bu karar Bursaspor‘un döngü sorununu ortadan kaldıran bir noktaya geldi. Biz de alt yaş kategorideki çocuklara lisans çıkartamadığımız için bu kardeşlerimizi Bursaspor 1963 takımına göndermiştik. Bu kararın lehimize sonuçlanmasıyla birlikte Bursaspor 1963 Kulübü‘nde 15 yaşa kadar olan çocuklarımızı direkt Bursaspor olarak lisanslamaya devam edeceğiz. Bursalı çocukların hayallerini yine armamız altında kurduracağımız için ayrıca mutluyuz.

Bursaspor takip edenlerinde bildiği gibi her yaş kategorisinde yarışmacı olan bir alt yapı geleneğine sahip. Bu konuda gösterilen hassasiyetimizin sonuç vermiş olmasının kulübümüz adına bizi mutlu etmesinin eleştirilmesini garipsiyorum. Vakıfköy bizim en önemli değerimiz diyoruz. Futbolcu fabrikası dediğimiz yapının dişlileri çalışmaya devam edecek çok şükür.” dedi.

Kaynak: Lifebursa

Editör: Haber Merkezi