İnegöl Güncel Spor'un röportaj konuğu Kurtuluşspor ile Süper Amatör Lig'de şampiyonluk yaşayan antrenör Murat Endes oldu. Endes'in röportajı şu şekilde gerçekleşti.

Sezona nasıl ve nerede başladınız? Takımda imkânlar nasıldı?
Murat Endes: Yönetim kurulumuz daha önceki sezonların aksine bütçeyi düşürerek, düşük maliyetlerle sezona yeni bir yapılanma ile başladık. Orta sıralarda mücadele edecek, genç oyunculardan oluşan bir kadro kurduk. Yeni sezon için takımımızı oluştururken altyapısı sağlam karakterli ve sporcu kişiliği yüksek oyuncuları transfer ettik ve takımda tuttuk.

Öğrenmenin yaşı yoktur diyebiliriz. Bu sezon ne gibi tecrübeler edindiniz? Sezon sizin açınızdan nasıl geçti ve ne gibi zorluklarla karşılaştınız?
Murat Endes: Evet öğrenmenin yaşı yoktur. Bu sezon belki de antrenörlük hayatımda en keyif aldığım yıllardan birini yaşadım diyebilirim. Edindiğim tecrübelere gelince, amatör kümede ilk defa düşünceyi nasıl değiştirim, bir grubu, yönetimi, camiayı hedef konusunda nasıl bir adım daha ileri götürüm, bir takım nasıl yaratılır, nasıl işlerlik kazanır, amatörün ikili ilişkileri (sporcu öğrenci-antrenör) nasıl değiştirip geliştirebilirim, hep bunları düşündüm ve bu doğrultuda çalışmalarıma ağırlık verdim. Ayrıca  amatör kümede oynanan oyun kalitesinin çok düşük olduğunu tecrübe edindim diyebilirim.

Sezon içinde en sevindiğiniz ve en üzüldüğünüz maç hangileriydi?
Murat Endes: Sezon içinde en üzüldüğüm maç doğanspor ile oynadığımız ilk maçtı.  Doğan spor maçı  biraz tatsız geçti, hem oyun kalitesi hem de yaşanan küçük tatsızlıklar beni biraz üzdü. Çünkü İnegöl takımlarının bu derecede (tüm takımları için söylüyorum) rekabet olacak, fakat bu beşeri ilişkilere çatışmalara varmamalı. İkinci çok üzüldüğüm maç, iç sahada oynadığımız  ve mağlup olduğumuz 19 mayıs maçıydı. İyi oynayıp ve hakemin çok kötü yönetim sergilemesi ve antrenörlük hayıtımda hakeme maç sonu hiçbir şey söylememe me rağmen ilk defa 15 gün ceza almam beni çok etkiledi.

En çok sevindiğim maç yine Doğanspor maçı oldu. Son dakikada attığımız gol ile sahadan 3-2 galip ayrılmamız, belki de bize şampiyonluğa giden yolu açtı. Birde tabiki son Yenişehir maçı. Bizlere şans tanımayan bir bursa kamuoyu ve spor severler. Fakat çalışmanın, inanmanın, kenetlenmenin neler getireceğini hep birlikte gördük. Yenişehirsporu yenerek Bal ligine yükselmiş olduk.

Futbol, hayatınızın tam olarak neresinde?
Murat Endes: Futbol hayatımın tam merkezinde, Futbol benim için bir yaşam biçimi. Ben Gündüz iş yoğunluğu olarak yüksek tempoda çalıştığım belediyespor da haklı olarak bedenen ve zihin olarak yoruluyorum. Gece antrenör olarak antrenmana çıkmak, antrenman yaptırmak, oyuncuna bilgi transferi yapmak beni müthiş derecede rahatlatıyor ve dinlendiriyor. Çünkü ben antrenörlüğü çok seviyorum.

Yeni sezon için Kurtuluşsporu yeniden tercih ettiniz. Neden Kurtuluşspor?
urat Endes: Neden tekrar kurtuluş spor derseniz, ellerinizle büyüttüğünüz bir oluşum ve başarı var. Diğer insanlar gibi ben şampiyon yaptım, şu kadar, bu kadar istekler, bunlar boş şeyler gerçekler üzerine oturtmamız lazım birşeyleri. Çalıştığım Talha Öziş, Olcay İleri, diğer yönetim kurulu üyeleri, hepsini sayamadım kusura bakmasınlar, Eser ve Muharrem hoca, personel ve sporcular çok sevdiğim insanlar ve bunun için pazarlık bile yapmadım. Başkan Talha Öziş le görüşmememiz ve Yeniden anlaşmamız tam iki dakika sürdü. Çünkü çalıştığınız insanlarla ve camiayla sevgi bağı kuruyorsunuz.

Kaç sezon daha antrenörlük yapmayı düşünüyorsunuz?
Murat Endes: Evet yorucu ve stresli bir uğraş fakat sonuç alınca çok güzel. Şartlar elverdiği sürece ben antrenörlüğü, sahayı, çalışmayı ve eğitimi çok seviyorum.

Türk futboluna yapılan ve yapılacak olan yatırımlar sizce yeterli mi? Bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?
Murat Endes: Türk futbolunu konuşmak sayfalar ve günler alır. Sadece şunu söyleyebilirim. Tabana eğil inmediği sürece, antrenör kalitesi yükseltilmediği sürece, bu iş meslek olarak kabul edilmediği sürece, kulüpler tesis anlamında yapılanmaya gitmediği sürece tesadüflerle yetişen oyuncu ve milli takım ve uluslar arası başarı olur kanısındayım.

Gelecek hedefleriniz arasında neler var?
Murat Endes: İnan hiçbir hedefim yok. Sadece antrenörlük yapmayı, öğretmeyi çok seviyorum o kadar.Türkiye şartlarında 20 yıldan beridir antrenörlük yapıyorum bazı kesimin bakış açısı ,bizim Endes, büyümezsin sana bakış değişmez ben bunu gördüm. Halbuki  farazi söylüyorum benim bilgimi birikimimi antrenörlük kalitemi  futbola bakışımı nereden biliyorsun neye göre karar veriyorsun. Türkiye de isim olacaksın Futbol geçmişlin 1.lig olacak ismin olacak başka bir şeye bakılmıyor. İşte bu yüzden 6 yıl dönem dönem profesyonel olarak çalıştım edindiğim tecrübe bu kadar.

on olarak Sayın Belediye başkanımız Alinur Aktaş’a, Belediyerspor da yoğun iş tempomuza rağmen mesai saatleri dışında, bana çok sevdiğim antrenörlük mesleğimi 20 yıllık birikimlerimi geçen yılda ve bu yılda değerlendirme ve ifade etme fırsatı verdiği için, ayrıca  sezon içerisindeki araç tahsisi,maddi ve manevi yardımları adına şahsım ve kulübümüz adına çok teşekkür ederim.

Editör: Haber Merkezi