Öncelikle Basketbolun oynanacağı saha özelliklerinden bahsedelim. Basketbol Sahası iki eşit yarım saha şeklinde olup, tam saha boyutu 28 m x 15 metre'dir. 

Basketbol potaları ise kenar çizgilerinden 1 metre 20 cm içeride olur. Potanın tabya olarak belirtilen levha boyutları ise 180 cm x 120 cm'dir. Çemberin yerden yüksekliği 305 cm iken, çemberin çağı 45 cm'dir.

Basketbol Topu Özellikleri

Basketbol topunun ağırlığı 600 ila 650 gram arasında olmalıdır. Topun 12,3 cm iken, çevresi 75-78 cm arasında olmalıdır.

Basketbol Oyuncuları

İki takımın karşılıklı el ile oynadığı ve her bir takımda 5 (beş) oyuncunun olduğu bir oyundur. Bir Basketbol takımında toplamda 12 oyuncu vardır. 5 Basketbolcu saha içerisinde mücadele ederken, 7 oyuncu ise yedek kulübesindedir.

Ayrıca dünyada basketbol oyununu ilk defa James Naismith adında bir beden eğitimi öğretmeni oynatmıştır.

Basketbol Hakemleri

Bir basketbol müsabakasında masa hakemleri haricinde 3 (üç) hakem görev yapar. Bu üç hakemlerden biri masada görev yapan sayı hakemi, diğer iki hakem ise saha içinde görev yapan baş hakem ve yardımcı hakemdir.

Saha Seçimi

Basketbol oyunundan konyk ekip hangi yarı sahada oynamak isterse, o yarı sahayı seçebilir.

Basketbol maçı nasıl başlar

İki takımdan da birer oyuncuyle orta sahada yapılan hava atışı ile basketbol maçı başlar. Havaya atılan top oyuncuyla temas ettikten sonra basketbol maçının süresi başlar.

Basketbol maçı 10'ar dakikadan oluşan ve periyod olarak belirtilen 4 çeyreklerden oluşur. Müsabakanın toplam süresi 40 dakikadır. Topun saha dışında olduğu ve oyunun durduğu zamanlarda süre hakemler tarafından durdurulur. Faul atışlarında ve serbest atışlarda da oyun süresi durdurulur. Ayrıca hakemler tarafından da oyun durdurulursa, skorboard ki süre de durdurulur.

Basketbol hücum süresi

Toplam hücum süresi basketbol maçlarında 24 saniyedir. Oyunu başlatan takım 24 saniye içinde rakip takımın potasına hücum yapmak zorundadır. Eğer bu 24 saniyelik süre ssonunda sayı atamaması ve rakip takımın potasına değdiremez ise top diğer takıma geçer. Takımlar 8 saniye içinde kendi yarı sahalarından çıkması gerekmektedir. Aynı şekilde bu süre zarfında kendi yarı sahasından çıkmaz ise top diğer takıma geçer.

Toplamda 40 dakikalık ve 4 periyottan oluşan maç süresinde her takımın mola hakları bulunmaktadır. İlk periyot süresince takımların her bir periyotta 1’er mola hakkı, 4. periyotta ise 2 mola hakkı bulunmaktadır. 2. ve 3. periyot arasında takımlar 15 dakikalık bir ara dinlenme süresi kullanmaktadır. Bunu futbolda ki gibi devre arası olarak kabul edebiliriz. Her bir periyot sonunda ise 5’er dakikalık dinlenme araları bulunmaktadır.

Editör: Haber Merkezi