Voleybol beden gücü, teknik bilgi ve iyi refleksler gerektiren bir oyundur. Oyun içerisinde savunma, manşet, blok, servis gibi hamleler ile oynanan bir spor dalıdır. Voleybol için takımların altışar oyuncu sahada altışar oyuncu yedekte bulundurmaları gerekmektedir.

Oyun içerisinde bulunan altı kişiden üçü filenin önünde beklerken üç kişi ise arka tarafta bulunmaktadır. Arka tarafta bulunan üç oyuncu savunma yaparken daha çok bedensel gücünü kullanırlar. Çünkü genellikle zor servisler ve karşı taraftan gelen smaçlar arka tarafı zorlayan hamlelerde manşet savunma sanatı sergiler arka tarafta bulunan oyuncular. Bu oyuncuların ikisi köşelere daha yakınken diğer oyuncu ortada ve öne daha yakım konumlandırılır. Ön taraftaki oyuncular sadece blok yapabilir. Oyun karşı tarafın servisi kullanması ile başlar. Servis kullanırken saha çizgisine dikkat edilmesi gerekmektedir. Çizgiye basmamaya ya da geçmemeye özen gösterilmesi gerekmektir. Topunuz karşı sahaya ulaşsa da sayı rakip tarafa geçebilir. Hakemler kural ihlallerine dikkat etmek üzere maç esnasında çok hassas davranırlar. Takım koçları sahanın dışında oyuncularını izleyip aldığı molalarla taktik destek verirler. Sakatlanma ya da tercih sebebi olarak kenarda bekleyen altı oyuncusunu beş set boyunca değiştirerek kullanma hakları vardır.

Voleybolda Kaç Yedek Oyuncu Vardır?

Oyuncular saha içerisinde ve saha dışında kurallara uymalı ve saygısızlık yapmamaları gerekmektedir. Hakeme ve verdiği kararlara karşı itirazımızı bile uygun ve düzgün bir üslup ile yapmamız gerekir. Rakip takımla maç başlarken ve biterken centilmen bir şekilde oynamamız gerekmektedir. Takımlar maça başlamadan filenin önünde tokalaşıp oyuna başlarlar. Oynayan altı oyuncu ve yedekte bekleyen altı oyuncu için de bütün kurallar geçerlidir. 

Editör: Haber Merkezi