Öncelikle kayak yapmanın en önemli kısmı doğru ekipmanı seçmekle başlar. Bunları dört ana başlık altında ele alacak olursak.

Ayaklarımıza geçirdiğimiz iki uzun kayak tahtasında oluşan kısımdır. Kayağınızı seçerken Kilonuz ve boyunuzla doğru orantılı kayak boyunu bulmanız gerekir ki zira kilonuzla ve boyunuzla eşleşmeyen bir kayak seçmişseniz düzgün kayamaz ve istediğiniz deneyimi de elde edemezsiniz.  Kaymaya yeni başlayanlar için başlangıç seviyesi bir kayak daha uygun olacaktır. Bu tip kayaklar daha yumuşak tasarlandığından sert ve ezilmiş pistlere oturarak daha kolay bir kayma deneyimi sunar.

Baton

Baton kayarken hızlanmak ya da yön vermek için kullanılan uzun çubuklardır. Uygun baton boyu kullanıcının kolunu 90 derecelik bir açı ile büktüğünde yere kadar olan mesafeden 5 cm daha uzun olmalıdır. Boyunuza göre bir baton kullanmak kayma deneyimini etkileyen önemli bir faktördür.

Bağlama

Bağlamalar kayak ile botlar arasında kalan kayak ve sizin bütünlüğünüzü sağlayan ekipmandır. Herhangi bir düşme esnasında kayakların ayağınızdan çıkıp sizi yaralamasının önüne geçer.

Botlar

Bot seçiminde en önemli husus ayakkabı numarasına göre değil de ayak boyuna göre olmasıdır. Kullanıcı kendine uygun botu bulabilmek için ayak boyunu cm bazında ölçmeli ve uygun botu almalıdır.

Kayarken Yapılması gerekenler

Kayak yapmaya başlamadan önce duruş pozisyonunuzu ayarlayın. Hafifçe kayağın ön tarafına doğru eğilip bacaklarınızı diz hizasında hafif çapraz konuma getirin. Bu sizin geriye doğru düşme ihtimalinizi ortadan kaldıracaktır.

Kayak sırasında dönüşler güçlü bir kas yapısı gerektirir, eğer bacaklarınız yeterince güçlü değilse kesinlikle sert dönüşler yapmayın. Sizin için en uygun pisti seçin, eğer kaymaya yeni başladıysanız, profesyonel pistlerde kaymayın.

Tepe aşağı dik olarak durmaya çalışmayın yatay pozisyonda kalın, tepe yukarı tırmanışlarınız da yatay olarak adım atın. Kayakların uzunluğundan dolayı dikey olarak tırmanamazsınız bu durumda geriye doğru düşme riskiniz vardır.

Yüzünüzü koruyun kaymaya başlamadan önce çatlak giderici ve koruyucu kremler dudaklarınızda soğuktan dolayı oluşacak yaraları önleyecektir. Pistin bir haritasını edinin kaybolma riskine karşı cebinizde harita ve pusula bulundurun.Kayak kış sporu olduğundan dolayı kendinizi soğuktan korumanız gerekecektir. Bu yüzden termal içlik kullanın.

Ve artık hazırsınız, kışın tadını çıkarın.

Editör: Haber Merkezi