Spor yapmak büyüklerde olduğu gibi çocuklarda da, kilo kontrolü sağlar. Bildiğiniz gibi çağımızın en büyük sorunlardan biriside obezite. Çocukların düzenli egzersizleri, onları kemik yoğunluğunu arttırır. Damar ve kalp sağlığı ile ilgili sorunlar azaltır. Büyüklerde olduğu gibi spor yapan çocuk, stresle daha kolay başa çıkabilir. Spor çocukların üzerinde fiziksel hakimiyet duygularında da gelişmeye neden olmaktadır ve kendine güven hislerini arttırır.

Sportif ortamlarda çevre edinme ve arkadaşlık kurmak daha kolay olacaktır çocuklar için. Bu arkadaşlık çerçevesinde, bir gruba ait olma hissiyle beraber, paylaşmayı öğrenir ve güven duygusu artar. Küçük yaşlarda edinilen spor alışkanlığı ve sporu günlük yaşamın bir parçası haline getirmek, hem beden hem de ruh sağlığı için önemli bir kazançtır.

Ebeveynler olarak şu iki notaya dikkat edilmesi gerekir;
İlki çocuğunuz sizin istediğiniz bir spor dalına değil, çocuğunuzun istediği ve ilgi gösterdiği spora yönlendirmektir. Bu herkes için geçerlidir, kişinin yapmaktan Aresbet hoşlandığı şeyi yapması. Çocuk istediği ve sevdiği şeyi yapmak, onu eğlendirecek bir uğraş bulma amacındadır. İkincisi de anne ve baba olarak, çocuğunuzun yaparken başarısızlıkla sonuçlanan alana değil, başarılı olduğu alana yönlendirmek. Örnek voleybolda başarısız bir çocuk çok iyi koşabilir ve iyi yüzemeyen biri harika futbol oynayabilir. Burada önemli olan ebeveynlerin çocukların spora başlamadan önce, olabildiğince çocukların oyunlarına katılarak, farklı faaliyetleri birlikte denemek. Bu tür oyunlarla çocuğu gözlemlemek daha yararlı olacaktır. Eğer çocuk her hangi bir spor faaliyetine katılmak istemiyorsa anne baba olarak onu kesinlikle zorlamayın.

Her çocuğun fiziksel kondisyonu ve yeteneği farklılık gösterir. Üç tekerlekli bisikleti kardeşi sürebiliyor ama ablası veya ağabeyi bisikleti kullanmak istemiyorsa onu zorlamayın ve küçükle kıyaslamayın. Belki o çok iyi bir atlet ve basketbolcu olabilir. Bazı çocuklar ise spor faaliyetlerine katılıp başarısızlığa uğramaktan ve kendi yaş grubundaki çocuklara mahcup olmaktan korkabilirler.
Bu sebeple çocuklarınızı destekleyin ve katılım için teşvik edici olun. Fakat  isteksiz olan çocuğu kesinlikle zorlamayın. Belki de takım sporlarından hoşlanmıyordur. Çocuğu farklı alanlara; parkta koşmaya, paten kaymaya, yürüyüş yapmaya veya bisiklet binmeye teşvik edebilirsiniz.

Ebeveynler aceleci olabilirsiniz. Acaba çocuğumu hangi spora yönlendireyim? Hangi spor çocuk için yararlıdır? Çocuk kaç yaşında spora başlamalı? Sabırlı olun ve çocuğunuzla oyunlarına katılıp neye meyilli olduğunu gözlemleyin.
Editör: Haber Merkezi