Peki bisiklete binmenin faydaları nelerdir ve bisiklet sporu nasıl yapılmalıdır?

Bisiklete binmek kilo problemi olan kişiler için oldukça mükemmel bir spordur. Kolay olmasının yanı sıra, başlangıç aşamasında bile 30 km hıza ulaşabilirsiniz.

Bisiklete binmek eklemler üzerine aşırı yük bindirmez. Yine de bisiklet kullananların çoğu aynı zamanda joggingcidir.

Hiç sıkıcı değildir. En güzeli istediğiniz zaman yolunuzu değiştirip, yeni yollar yeni yerler keşfedebilirsiniz.
ağ bisikleti ve yol bisikleti olmak üzere başlıca iki türü vardır. Bisikleti kullanacağınız yer kırsal, engebeli yollar, patikalar ise dağ bisikletini tercih etmelisiniz. İki tür bisikleti bir araya getiren orta bisikletler de vardır. Kaliteli bisikletlerde bedene uygun medium, large gibi tipler de mevcuttur.

Güvenliğiniz için mutlaka kask kullanmalısınız. Zaten birçok ülkede emniyet kemen takmadan otomobil kullanamadığınız gibi, kask takmadan bisiklete binemezsiniz. Herhangi bir düşme, çarpma anında kafanızı darbeden koruyacağı için önemlidir. Ayrıca eldiven takmanız uygun olabilir, daha konforlu olur ve elinizi yaralanmaktan korur. Gözlerinizi tozdan, rüzgârdan vb. korumak için bisiklet gözlüğü takmanız tavsiye edilir. Destekli bisiklet şortu ve yansıtıcılı (kedigözü) elbise ile daha konforlu ve güvenli olursunuz.

Nispeten basit ve kolay olmakla birlikte bisiklet egzersizinde dikkat edilmesi gereken konular vardır. Sele ve gidon boyları bedeninize uygun yüksekliğe getirilmelidir. Yoksa yorucu olur, bel ve sırt ağrılarına yol açar. El pozisyonu zaman zaman değiştirilmelidir, yoksa eliniz uyuşabilir, kramp girebilir.

Gidonu her iki elinizle aynı kuvvetle tutmanız gerekir. Vitesleri yerinde kullanmalısınız. Temel ilke ritminize göre vitesi küçültmek ve büyütmektir. Belirli bir ritmi korumak gerekir. Yoksa yorulursunuz ve sıkılırsınız.

Verilen süreler minimumdur ve isterseniz rahatlıkla artırabilirsiniz.

Bisiklette yol kurallarına harfiyen uymak gerekir ve aslında yasal zorunluluktur. Kırmızı ışıkta durmak, trafik işaretlerine itaat etmek, dönüşlerde elle işaret vermek gerekir. Yoksa otomobil size hafifçe çarpsa bile metrelerce öteye fırlatılırsınız.

Dikkat edilmesi gereken iki konu da yanınızda lastik pompası ve su bulundurmanızda. Egzersiz anında dikkat edilmesi gereken önemli tıbbî konu, egzersiz sırasındaki su kaybıdır. Bedenin aşırı çalışması, bol enerji ve oksijen tüketilmesi sonucu oluşan su, nefes alıp verme ve terleme ile atılır. Bu durumda, beden, aşırı sıvı kaybediyor demektir, bu nedenle egzersiz sırasında bol sıvı alınmasına dikkat etmek gerekir.

Ani fren yapmanın, özellikle ön teker frenini ani sıkmanın sizi bisikletten fırlatacağını hatta bisikletinizin takla atabileceğini unutmayın.

Lastik tamirini mutlaka öğrenmelisiniz yoksa evinizden uzakta çaresiz kalabilirsiniz.

Bisiklet yaralanmaları önemli bir risktir.

Editör: Haber Merkezi