Makedonya, Tetova Devlet Üniversitesi; ABD, Illinois, Northern Illinois Üniversitesi; Bursa, Uludağ Üniversitesi ve Edirne, Trakya Üniversitesi ortaklığında 27-28 Mayıs 2016 tarihlerinde Tetova' da gerçekleştirilen ve spor bilimleri alanında güncel bilimsel konuların masaya yatırıldığı ``3. Uluslarası Balkan Spor Bilimleri Kongresine`` Türkiye, Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Kosova ve Yunanistan'dan da birçok spor bilimcisi katıldı. Türkiye'den Rize, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile Elazığ, Fırat Üniversitesinden dekan düzeyinde ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi`nden de akademisyenlerin katılımlarıyla yapılan kongre toplam 69 sunumun yapılmasıyla tamamlandı. 

BALKAN KARDEŞLİĞİ İÇİN SPOR ÖNEMLİ BİR UNSUR
Kongrenin açılış konuşmasında Tetova Devlet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Vullnet Ameti, üniversitemize Türkiye'nin her alanda sağladığı güçlü destek ve işbirliği yanında spor bilimleri alanında da Uludağ Üniversitesi`nin katkılarının kendilerine güç verdiğini belirtti. Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yusuf Ulcay'a kongreye bizzat katılımı ve spor bilimlerine verdiği büyük destek nedeniyle teşekkür eden Rektör Prof Ameti, karşılıklı işbirliğinin artarak devam edeceğini belirtti.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof Ulcay konuşmasında ise Balkan ülkeleri ile Türkiye'nin tarihi, kültürel, sosyal ve gönül bağının her zaman devam edeceğini vurguladı. Uludağ Üniversitesi'nin Tetova Devlet Üniversitesi ile de kardeş üniversite olduğunu hatırlatan Ulcay, göreve geldiklerinde bu bağın daha da güçlenmesi için iki üniversitenin Spor Bilimleri Fakülteleri arasında işbirliği protokolü yaparak ilişkileri güçlendirdiklerini ve bunun artarak süreceğini belirtti. 
Kongrenin davetli konuşmacısı, Uludağ Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cenk Aydın, Tetova Devlet Üniversitesi`nde bulunmaktan onur duyduklarını belirterek, geçen sene imzalanan işbirliği protokolünün ilk meyvelerinin bu kongre ile alınmaya başlandığını belirtti. Yapılan işbirliği protokolünün öğrenci-öğretim elemanı değişimi, ortak proje çalışmaları ve bilimsel kaynakların karşılıklı paylaşımında önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca Uludağ Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi için diğer önemli bir gelişmenin de Northern İllinois University, Department of Kinesiology and Physical Education ile yapılan sıcak görüşmeler sonunda işbirliği protokolü hazırlıklarına başlandığını ve özellikle araştırma, ortak proje yürütme ve oratk sportif faaliyetler düzenlenmesi noktasında önemli bir partner olacağını belirtti.

‘4. ULUSLARARASI BALKAN SPOR BİLİMLERİ KONGRESİ’ BURSA' DA
Rektör Prof.Ulcay, kapanış töreninde yaptığı konuşmada kongrenin Balkan ülkeleriyle dostluk, kardeşlik ve işbirliği açısından önemini vurgulayarak, bu amaçla kongrenin dördüncüsünün 2017 yılında bir Balkan şehri olan Bursa'da Uludağ Üniversitesi ev sahipliğinde yapılacağını müjdesini verdi. 

Kongrede Rektör Ulcay' a eşlik eden Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof Dr Cenk Aydın, Bursa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Doç Dr Süleyman Şahin ve Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri de kongreye sunumlarıyla katkı sağlarken, Uludağ Üniversitesi ile Tetova Devlet Üniversitesi ve ABD, Northern İllinois University, Department of Kinesiology and Physical Education işbirliğinde gençlik ve spor konularında ortak sportif, sosyal ve kültürel faaliyetlerin düzenlenmesi için de görüş birliği sağladılar.

Kongreye katılan Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinden Doç Dr Şenay Şahin “Masa Tenisi Sporcuları, Bilgisayar Oyuncuları ve Bilgisayar Oyunu Oynamayanların Basit Reaksiyon Zamanları’’, Doç Dr Erkut Tutkun “Sporcu ve Sedanterlerde Endometrium Kalınlığı ve Östrojen Seviyesi’’ ve “Dansçı, Sporcu ve Sedanterlerde, El Parmak Uzunluklarının Motorsal ve Fonksiyonel Dominansa Etkisi’’ Doç Dr Trendbet Şerife Vatansever ise “Kadınlarda Egzersizin Obestatin, Leptin ve Ghrelin Hormanlarına Etkisi’’ ile “Sekiz Haftalık Direnç Egzersizlerinin Apeline Olan Etkisi’’ ve de Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Doç Dr Süleyman Şahin ise “Antrenörlerin Olimpiyat Oyunları Hakkında Bilgi ve Görüşlerinin Değerlendirilmesi’’ konulu bildirileri sundular.
Editör: Haber Merkezi