Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü'nün basın açıklamasın da şu sözlere yer verildi;

1910 yılında, MKE Kurumunun o zamanki unvanı olan İmalat-i Harbiye bünyesinde kurulan ve çalışanların bizzat oynadıkları, hikayesi olan tarihi bir geçmişe sahip MKE Ankaragücü Spor Kulübü ülkemizin köklü ve güzide spor kulüplerinden birisidir. Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde oynanmaya başlayan futbol ile birlikte 1904 yılında, İmalat-ı Harbiye’nin farklı üniteleri ve tezgâhlarının çalışanları İstanbul’da, İmalat-ı Harbiye çatısı altında amatör olarak Rehber-i Sanayigücü, Albayrak Spor Kulübü, Gayret Gençlik, Numune-i Sübyan Spor Kulübü, Besalet Spor Kulübü, Tapa Gençlik Gücü gibi takımları kurarak aynı zamanda MKE Ankaragücü’nün temellerini de oluşturmuşlardır.

MKE Ankaragücü’nün arması kuruluşu ile örtüşen bir semboldür. Yatık bir mermiden esinlenerek çizilen logo, asaleti ve vatanı müdafaayı simgelemektedir. Yeni forma rengi ise Atatürk’ün İmalat-ı Harbiye ve Kulübe yapmış olduğu ziyareti sırasında belli olur. Ankaragücü'nün sarı rengi, kazanma hırsı ve başarıyı, lacivert rengi ise gücü temsil etmektedir.

MKE Ankaragücü Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Ana Tüzüğünün “Kuruluş Tarihi-Şekli ve Kurucuları” başlıklı 2.maddesinde aynen “Kulüp, 1910 yılında İstanbul’da kurulan Turan Sanatkarangücü, 1926 yılında kurulan İmalatı Harbiye Spor Kulübü ve 1930 yılında Ankaragücü isimleri altında faaliyette bulunmuş ve yukarıda adları geçen kuruluşların tüm hukuk ve vecibelerini deruhte etmek suretiyle 1968 yılında MKE Ankaragücü Gençlik ve Spor Kulübü adını almıştır” denilmektedir.

MKE Ankaragücü tesisleri; MKE Kurumu arazisi üzerine, 1934 yılında MKE çalışanlarının aylıklarından yapılan kesintilerle yapılmış olup, 1986 yılında da MKE Kurumu tarafından yeniden yaptırılmıştır. Kulübün Atatürk Orman Çiftliğinde inşa ettiği ve kısmen bu tesislere taşındığı 2000 yılına kadar bütün infak, iaşe ve ibate masraflarını üstlenmiştir. Bugün Kulüp kendi tesislerine taşınmasına rağmen MKE Kurumunun Tandoğan tesislerini de kullanmayı sürdürmektedir.

MKE Kurumu; kuruluşuna ve bugünlere gelmesine vesile olduğu MKE Ankaragücü Spor Kulübünün tekrar Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 1. ligine çıkmasını sevinçle karşılarken, Kulüple özdeşleşen tarihi bağları nedeniyle vermiş olduğu desteği, bugün maddi anlamda katkı olarak bir reklam anlaşmasıyla devam ettirmektedir.

MKE Kurumu olarak MKE Ankaragücü Spor Kulübüne TFF 1. Liginde başarılar dileriz.

Editör: Haber Merkezi