Yaşanan süreçte haber ses getirse de bizlerinde içini sızlattı. Bütün bir şehrin emekleriyle yapılan Stadyum her geçen gün eriyor.

2016 YILINDA AYNI SENARYO

2016 yılında da aynı senaryo yaşanmış ve bir gece de telleri aşarak giren hırsızlar yanlarında getirdikleri kamyonete 30.000 TL değerinde kabloları keserek, yükleyerek göslerden kaybolmuş ve failleri o dönem  yakalanmamıştı. 2016 yılında çıkan haberde ise “ Edinilen bilgiye göre, dün gece geç saatte Dikkaldırım Veledrom Caddesi üzerinde bulunan 4 bin 484 metrekare alana kurulu Bursa Büyükşehir Belediye Stadı’na demir parmaklıkların üzerinden atlayıp giren kimliği belirsiz kişiler, zemin katta bulunan ve stadın ışıklandırmasını besleyen ana kabloları yanlarında getirdikleri demir makasıyla kesti. 30 bin lira değerindeki bakır kabloları kendilerini dışarıda bekleyen kamyonete yükleyen kimliği belirsiz hırsızlar kayıplara karıştı. Stadın aydınlatmasından sorumlu teknisyenlerin durumu fark etmesiyle ortaya çıkan hırsızlık  polise bildirildi. Olay yerinde inceleme yapan polis, hırsızlıkla  ilgili tahkikat başlattı. Emniyet yetkilileri, bölgedeki güvenlik kameralarından zanlıların tespit edildiğini, konuyla ilgili çalışmanın devam ettiğini bildirdi.

24 Şubat 2011 tarihinde yapımına başlanan Bursa Büyükşehir Belediyesi Stadyumu 21 Aralık 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılmıştı. 72 adet locanın bulunduğu stadyumda 60 adet turnike ve 84 adet stat giriş kapısı bulunuyor” ifadelere yer verilmişti

GÜVENLİK ZAFİYETİ NEDEN?

Peki koskoca stadyumda bu hırsızlıklar yaşanırken bu kadar güvenlik zafiyeti neden? Bunun da aslında kendince mantıklı bir sebebi var. Yaklaşık 3 ay öncesine dayanan bir sebep. Güvenlik firması uzun süreli anlaşmasına istinaden alacağı olan 957.000 TL’yi alamıyor. Hatta o dönem Vakıfköy’de bile güvenlik bulunmuyor ve tek bir personelle kos koca Vakıfköy idare edilmeye çalışılıyor. Güvenlik firması ise görüşmeler yapıyor ancak bir türlü alacağını tahsil edemiyor. Bu sebeple de iş akdi sonlanıyor. Ancak firma yine de personel azaltsa da stadyumu boş bırakmıyor ve giriş bölümüne personelini koyuyor. O dönem ki yöneticilere “Bu bölümlere kamera takılması lazım. Zaten olan kameralar da çalışmıyor. Kör noktalara kamera şart” ikazında bulunsa da bu durumu ciddiye alan çıkmıyor. Neticesinde hırsızlık gerçekleşiyor.

SANİYE SANİYE BİLGİ VERDİK

Olayın yaşandığı gün itibari ile Bursaspor Genel Müdürü Nihal Ferik’e konuyla alakalı bilgi gidip, gitmediğini de sordum Stadyum eski müdürü Sedat Şen’e “Biz o dönem hırsızları yakalamak için gece, gündüz nöbet tuttuk. Hatta bir ara stadyumun karşısında bulunan bir kahvede gece yarılarına kadar durduk. Kapandığında araç içerisinde sabaha kadar gişelerin orada ve arka tarafta nöbet tuttuk. Bunların hepsinden saniye, saniye Nihal hanımın haberi vardı. Fakat kendisi yönetim kuruluna bu durumu bildirdi mi? Bildirmedi mi? Orasını bilemiyorum. Ancak bir önceki yönetimden bu konuyla alakalı ne bir geri dönüş oldu, ne de suç duyurusu. O dönem Sedat Şen olarak kendim gittim ve bizzat yaptım suç duyurusunu” dedi. Eski yönetimdeki birkaç yönetici ile de görüştüm “Böyle bir durumdan haberimiz yok. Bize iletilen veya başkan Ali Ay’a bu konuyla alakalı hiçbir bilgi gelmedi. Gelmiş olsaydı zaten bu konuyla alakalı kamuoyuna bilgi verirdik” denildi.

STADYUM ALTINDA ŞANTİYE

Öte yandan stadyumun altında bir de şantiye mevcut. Neyin nesi diye kısa bir araştırma yaptık. Maalesef ki eski yönetimin bile son dönemde haberi olmuş bu konudan. Bilgi verildi veya verilmedi. Bu konuyla alakalı net bir şey yok ancak. Otopark bölümünde stadyumun arka tarafında eski yüklenici firmanın personeli kalıyor. Evet yanlış duymadınız. Şantiye kurulmuş ve orada belirli sayıda Bursaspor veya Belediye ile alakası olmayan eski yüklenici firmanın personeli kalıyor. İçeride bir dönem kepçe bile var. Neden diye sorduğumuzda ise eski yönetici “O dönem kaçak girişler oluyor diye bir şikayet aldık. Özellikle büyük maçlarda karaborsa yapıldığına dair. Stadyum müdürü Sedat Şen ile beraber gittik ve komple gezdik. Kendisi bana her yerin kilitli olduğunu gösterdi ancak insan girecek boyutta aralıklar olduğunu ve bunu da rapor ettiğini ancak buna bir çare bulamadıklarını anlattı. Daha sonra gezerken birden bu şantiyeyi gördüm. İçeride kalanlar vardı. Kendisine sordum “Burada kalanlara borç bulunuyormuş. Onlarda burayı depo olarak kullanıyorlar. Benim personelim yetersiz. Sayımız çok az” denildi. Bakıldığında orayı depo ve kalacak yer amaçlı tahsis etmişler” denildi. 

PEKİ BAŞKA NE VAR?

Bu aslında yarın işleyeceğimiz konu. Ancak bununla alakalı da kısa bir detay vermek isteriz. Stadyum altında bulunan dükkanlar, maraton tribünü bölümü ve kuzey kale arkasında ise yangın söndürme tesisatları çalınmış. Evet boruların büyük bir bölümü gitmiş. Bunun için keşif yapan bir firmanın sahibi ile görüşmemiz oldu ve bu görüşmede “Fatih bey konunun detayı maalesef ki üzücü. İşin içerisinde olunca daha da kötü olduğunu gördüm. Her yerden giriş var stadyuma. Bu sebeple bunun önüne geçmek kolay olduğu kadar da zor. Ancak biz çalışmayı yapıyoruz. Bu konuda da sıkıntıyı ortadan kaldıracağız. Öncelikle hasar tespiti yapıyoruz. Daha sonrasında konunun detayına ineceğiz” dedi.

Kent Gazetesi / Fatih Akkuş

Editör: Haber Merkezi