Bursada Bugün'ün Instagram hesabında Mehmet Ali Ekmekçi ve Serkan Yetişmişoğlu'nun büyük ilgi gören programı "EvdeKal"anlara Futbol"un konuğu Bursaspor'un eski oyuncularından Sinan Kaloğlu oldu.

LİGLER İÇİN MAYIS BEKLENTİSİ

Her yerde de olduğu gibi Almanya'da da hayatın evde geçtiğini söyleyen Kaloğlu, "Belli bir yaş için sokağa çıkma yasağı yok ama sosyal mesafeye çok dikkat ediyorlar. Biri yanaşıyorsa öbürü yolun öbür tarafına kaçıyor.2-3 hafta sonra dükkanların açılması planlanıyor. Almanya'da liglerin mayıs başında startının verilip, haziran sonu da bitmesi öngörülüyor. Doktorlardan gelecek rapor önemli. Futbol sektöründe 50 bin insan çalışıyor. Freiburg hariç diğer takımlar çalışmaya başladı" diye konuştu.

ALMANLAR TÜRKLERİN ÖNÜNÜ KESİYOR

Türk gençlerinin son derece yetenekli olduğunu vurgulayan Sinan Kaloğlu, "Onları işlemekte problemimiz var. Alman Futbol Federasyonu'nda 2 bin lisanslı antrenörler var. Biz Türkler duyguyla hareket ediyoruz. Almanya'da disiplin çok önemlidir, kural kuraldır. Kural ve duyguyu karıştırabilirsek iyi bir noktaya gelebiliriz. Almanya'da kulüpler satın alınamıyor. Çünkü dernek boyutundalar ancak belli oranda alabildiğiniz için söz sahibi olamıyorsunuz. Alman takımlarının altyapısındaki Türk gençler takımın en iyileri oluyor. A Takım'a gelince 'dur' diyorlar ve kendilerinden daha kötü takımlara kiralıyorlar. Önleri de kesiliyor. Son Almanya milli takımının en yetenekli 3-4 oyuncusu Türk'tü. 83 milyonluk Almanya'da 7-8 milyon Türk vatandaşı var. Hiç de azımsanmayacak oranda" dedi.

FENERBAHÇE'NİN KABUSU OLDU

Yeşil Beyazlı forma giydiği 2006-2008 sezonunda 56 maçta 40 gol ve 16 asistle oynayan Sinan Kaloğlu, Bursaspor günlerini özlemle andığını ifade ederken, " Fenerbahçe'yi 37 yıl sonra sahasında yendiğimiz maç ardından Sarı Lacivertliler 37 maç sonra mağlup oldu attığım gollerle. Bursaspor çok şey ifade ediyor bana 'Bursalı Sinan' lakabını taktı. Başka takım forması giyerken Bursaspor taraftarı beni çağırınca hakem Cüneyt Çakır beni tebrik etti. Sevgiyi hep hissettim. Bursaspor şampiyon olduğunda Hollanda'da birçok insan tebrik mesajı attı ben de havalara uçtum, kendim şampiyon olmuş gibi sevindim. Batalla gibi çok iyi oyunculara sahipti takım. Şampiyonluğu hak ettiler ben de böyle bir takımın forveti olmak isterdim. Biz de karakterli oyunculara sahiptik. Levent Kızıl gibi bir başkanımız vardı. Sakatlıklarım çok oldu. Oynadığım dönemde hakkını vermeye çalıştım. Atatürk Stadyumu'nun kapanış maçında Mersin İdmanyurdu formasıyla ben de sahadaydım. Kapanışta neredeyse gol atıyordum" açıklamasını yaptı.

KULÜPLERİN ÇOK BORCU VAR

Kendi döneminde takımlarda fazla yabancı olmadığı için yerli oyuncuların kulüplerdeki duyguyu anlayabildiğini aktaran Kaloğlu, " Biz iki katı motive oluyorduk. Yabancı oyuncuların fazlalığı ile birlikte duygusal profesyonelliğe döndü. Kulüplerin 3-4 milyar gelirleri var ama 15 milyar borç var. Tek çıkış noktası altyapı yani öze dönüştür" diye konuştu.

BURSASPOR'UN FİKSTÜR AVANTAJI VAR

Bursaspor'un Süper Lig'e çıkış şansını değerlendiren Sinan Kaloğlu, "Yeşil Beyazlıların rakiplerine göre fikstüre bakınca avantajı olduğunu söyleyebilirim. Rakipler birbiriyle mücadele ederken, Bursaspor alt sıradaki takımlarla oynayacak. Herkesin kenetlenmesi ve istemesi lazım. İbrahim Hoca'nın(Üzülmez) motivasyon gücü yüksektir. Taraftarın son ana kadar desteğini esirgememesi lazım. Bu kadro kaliteli ve liderlik özellikleri iyi oyuncular. Tecrübeli ve kaliteli isimler son haftalarda farkını hissettirir" dedi.

BURSA DA SEVILLA OLMALI

Bursaspor'un en büyük sorunun kurumsallaşma olduğunu kaydeden efsane golcü, " Başkanlar ve yöneticiler yürekten çalışıyor. Ama kurumsallaşmayı, plan ve hedef yapmadığınız sürece başarıyı yakalayamazsınız. Vakıfköy gibi çok güzel altyapısı var. Milli takım en çok oyuncu gönderen kulüplerin başında geliyor. Bu oyuncuları iyi değerlendiremezsek, taşıma suyla değirmen sürekli dönmez. Sevilla küçücük bir şehir ama dünya Sevilla'yı tanıyor. Son UEFA Kupası'nın 3'ünü o kazandı. Bursaspor'u neden tanımasınlar ki? Şampiyon olduktan sonra gelirleri iyi yönetemediler. Öze ya da Vakıfköy'e dönmezseniz sorun yaşarsanız. Buraya ağırlık verirseniz liyakat sahibi insanlara görev verirseniz, taraftarın ve camianın kimyasını bilenler görev alırsa başarı da gelir" dedi.

ALİ AKMAN DAHA HAZIR DEĞİL

Kubilay Kanatsızkuş'un eleştiriler yüzünden bocaladığını vurgulayan tecrübeli forvet, genç forvetin takım oyuncusu özelliklerini taşımasına rağmen gelişime açık olduğu için bu fırsat değerlendirmesi gerektiğini kaydetti. Ali Akman'ı da beğendiğini ifade eden Sinan Kaloğlu, " Yüzde yüz hazır değil. Zamanı var daha sonra kulübün para kazanacağı bir oyuncu olacak. Bursaspor'un bir an önce sonuca gitmesi gerekiyor ama Ali'nin daha tam zamanı değil" diye konuştu.

BEŞİKTAŞ-BURSASPOR GERİLİMİ BİTMELİ

Bursaspor ile Beşiktaş arasında yaşanan olumsuzluğa da değinen Sinan Kaloğlu, " İki kulüp arasındaki durumun düzelmesini istiyorum. İkisi de değerli taraftara sahip. Umarım bir gün o anı görürüm. Hatta onlarla maç da seyrederim. Her şeyden önce dostluk. Beşiktaş'ı 3-0 yendiğimiz maçta harika bir atmosfer vardı. O yıl biz Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor'un hepsini yendik" dedi.

ATATÜRK STADYUMU ETKİLEYİCİYDİ

Atatürk Stadyumu'ndaki atmosferle ilgili anılarını da paylaşan Kaloğlu, " Saatler öncesinden taraftar stada gelir ve kapılar kapatılırdı. Altay formasıyla geldiğimde deplasmana gelen her oyuncu gibi ben de etkilenmiştim" diye konuştu.

DÜNYA ÇAPINDA HOCA OLMAK İSTİYORUM

Kariyeri noktasında kendisine bir hedef koyduğunu aktaran Sinan Kaloğlu, "Avrupa ve dünya çapında bir teknik direktör olmak istiyorum. Bu yüzden de yabancı diller öğrenmeye çalışıyorum. Sadece Sinan Kaloğlu adım var diye beni Bursaspor'a teknik direktör yapmazlar. Benim de bir şeyleri göstermem lazım. İnşallah Bursaspor'un teknik direktörü olurum. Neden yeniden şampiyonluğa oynayan, Avrupa kupalarında boy gösteren bir Bursaspor yine olmasın? Bilgi güçtür" açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi