Bursaspor Teknik Direktörü Samet Aybaba, Özlüce İbrahim Yazıcı Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı.

"İnsanları bilgilendirmek için en basit yol bu. Doğru anlaşılan, anlaşılmayanları paylaşmak. Onun için bu toplantıya gerek duydum diyen Aybaba "Takımla ilgili herşeyi biliyorsunuz. Nasıl başladık, planladık, futbol şehrine yakışır bir takım için neler yapılacağını söyledik. Gelinen noktayı da biliyorsunuz. Takımla ilgili küçük küçük eksiklerimiz var. Ama çok büyük bir isteği var, coşkusu var, sahaya yansıttığı bizleri mutlu eden güzel şeyler var. Sonucunda ortaya çıkmayan puan sıralamasındaki yerimiz var. Önümüzde sekiz maç var. Nasıl davranmalıyız, Bursaspor markasının yanındaki, arkasındaki, içindeki herkes nasıl pozisyon almalı onu konuşmalıyız" şeklinde konuştu.

SAKATLIKLAR KONUSUNDA BÜYÜK SIKINTI YAŞADIK

İçimizdeki oyuncu kadrosunu bir arada tutmayı istedik. Sakatlıklar konusunda problem yaşadık. Sakho ile başlayan12 haftalık bir  sakatlık süreci var. O bölümden sonra Tunay’ın sakatlığı geldi.  Barış Yardımcı da sakattı aramıza katılıyor. Alanyaspor maçına takım olarak hazırlanıyoruz. Maçlarda kazanmaya yönelik herşeyi yapıyoruz. Galatasaray maçında rakibe pozisyon vermedik. İlk yarı özellikle çok iyi oynadık. Golü yedik iştah ve tempomuz düştü. Soyunma odasında toparlayamadık olmadı.

TÜM BURSA'NIN ARKAMIZDA OLUP BİZE DESTEK VERMESİ LAZIM

Zor fisktürü geçtik. Önümüzdeki 5 deplasman var. Hepsini kazanabilirmiyiz, böyle oynarsak neden olmasın? Hakem arkadaşlar VAR isistemi tamamen aleyhimize işledi gibi bir durum ortaya çıktı. Bursaspor vardan en çok etkilenen takım, VAR sisteminden dolayı 8-10 puan kaybetti düşüncesi var. Sakatlar geldiğinde tek tek maçlara bakacağız. Bunları doğru planlayıp. 5 deplasmandan en az 2 galibiyet almamız gerekiyor. İçerideki maçları zaten kazanmanız gerekiyor. Bunların hesaplarını, planlarını yaptık. Bütün bunları gerçekleştirmek için tüm Bursa'nın arkamızda olup bize destek vermesi lazım.

14 PUAN HEDEFLİYORUZ

Sakho uzun süredir atmadığı için sevinememiştir. Ülkesine gitti. Orada anlatırken mutluluğu yaşamıştır. Oyuncularımız tedirginler. Devre arası 2-1 galiptik ama kafaları öndeydi. Önümüzde 8 hafta var. Oynayalım çıkalım doğruları yanlışları ortaya koyalım. Konuşulur tartışılır, ondan sonra ortaya ortak fikir çıkar. Kalan maçlarda 14 puan hedefliyoruz. Aldığımızda kesinlikle bu bölgede olmayacağız. Herkesin maçlarına bakıyoruz. Ortaya sürpriz takım gelebilir. Fikstürü zor takımlar var. Bu süreçte her takım böyle puan alabilir mi onu düşünüyoruz. 5-6 puanımız daha olsa ligde şu an altıncı, yedinci sıradayız. Nasıl gidilecek önemli. Şans faktörü bizim yanımızda olmadı.Oyunun karşılığını alamadık. Fikri olarak düşüş de bundan kaynaklandı diye düşünüyorum. Her oyuncuya her türlü desteği vermemiz lazım.

GENÇ OYUNCULAR VERİLEN ŞANSI İYİ KULLANMALI

Genç oyuncuları bir yere getirmek, bulundukları yerden gurur duymuk en sevdiğimiz şeydir. Başladığımızda alt yapıdan 14 tane oyuncu aldık. İlk 11'de oynattık. Bir oyuncuyu bir yere getirmek istiyoruz eğitiyoruz, öğretiyoruz, neler yapacağını söyleyip şans veriyoruz. Artık benden çıkıyor. Oyuncu çıkıp hocasının verdiği şansını iyi kullanacak. Gençlerimiz bu şansı doğru kullanamadılar. Doğru olmayan hamle uzun süre ister. Pskilojisi, puan sıralaması baskı ve stres yokken oynadılar cevap veremediler. Arkadan gelenler var. Bundan sonraki sezon Bursaspor'un U-17 ve U-19'a yönelmesi lazım. Daha önce de burada yaptık. Oynattıklarımız cevap verdi. Bu grupta maalesef beklenene cevabı veremediler. Hala içimizdeler ama şanslarını doğru kullanamadılar.

A MİLLİ TAKIM'A EN AZ 3-4 OYUNCUMUZ GİTMEYİ HAK EDİYOR

Biliyorsunuz A Milli Takım Teknik Direktörü değişti. Şenol Hoca beni de aradı, konuştuk, bilgileri paylaştık. Görevimiz destek vermek. Artık tercih onun. Bu değişimle kaynaklanan süreçtir. En az 3-4 tane oyuncumuz oraya gitmeyi hak ediyor.

ZOR SÜREÇTEN ÇIKTIK

Altımızdaki takımların üstündeyiz. Eğer o takım 5 maç kazanacaksa biz de kazanabiliriz. Bu takımların arasında en az kaybeden takım biziz. Üstteki takımların da sorunları var. Zor süreçten çıktık. Kazanmak için doğru işler olmalı. Sahada ve dışarıda birlikte hareket etmek lazım. O takımların durumuna bakın bir de  Bursaspor'a bakın. Bursaspor'un ağırlığıyla o takımların gücüne bakın. O zaman bizim avantajımız daha çok ortaya çıkar diye düşünüyorum.

TRABZONSPOR MAÇI ZOR VE İYİ MAÇ OLUR

Trabzonspor iyi takım ve genç oyuncuları var. Genç oyuncular konusunda onlar bir adım öne geçti. Ünal hoca şans verdi, yürekli cesaretli. Meyvelerini uzun yıllar yiyecek. Takım kurgusunu yaparken planladığımız buydu. Biz eksik kaldık. Trabzon başardı.  Çoşku ile oynayan genç oyuncuları var. Zor ve iyi maç olur diye düşünüyorum.

KEŞKE SİSTEMİN İÇİNDEKİ BU SORUNLARI YAŞAMASAYDIK

10 takım içerisindeki herkes birbirinin rakibi. Keşke bu sistem içinde sıkıntıları yaşamasaydık. 3 yıllık sözleşmem var. Sezon sonu konuşacağız, neyi doğru yaptık, neyi yanlış yaptık, bundan sonra neyi yapmamız gerekiyor. Bunları oturup değerlendireceğiz.

SHEHU'DAN 7 AY YARARLANAMADIK

Shehu yeni transfer diyeyim. Shehu gibi bir oyuncuyu 7 ay kullanamadık. Çok kaletileri ve karakterli bir oyuncu. İnanılmaz katkısı var. Milli Takıma gitti. Toparlanması için kendisinde birkaç gün fazla izin verdim. Latovlevi kendisine Romanya'dan kondisyoner getirdi. Buna niye gerek duyduğunu sordum. Daha iyisini yapmak için dedi. Bence burayı korumaya çalış dedim. Ama bizi dinlemedi. Çok çalışmaya başladı, çok fazla şey yapmaya başladı, saha içinde fazla rol almaya başladı. Ama bu onun oyun stiline uygun değil. O yüzden düşüşe geçti. Keşke bizi dinleseydi. Bizim bütün anlatmaya çalıştığımız hem oyuncunun hem de takımın menfaatinedir.

BİR AN ÖNCE YUKARIYA ÇIKMAK İSTİYORUZ

Bazı mevkilerde eksik. Her oyuncuya ihtiyacımız var. Bizim amacımız onları biraz daha motive etmek. mutluk ekmek ve bir an önce yukarıya çıkmak. Galatasaray maçına bakarsanız sezonun en iyi oyunlarından birini oynadık. Futbolcular nasıl başaramadık diye üzlüdüler. Eskiden takım çalıştırırken kötü giden bir şeyi kesip atardık. ŞU anda kötü giden bir şey yok. Oyuncuları motive etmeye çalışıyoruz, planlılıyoruz, yapıyoruz. Birliktelikleri iyi durumda.

VAR SİSTEMİ BİZE ADİL VE DOĞRU OLMADI

Hakem arkadaşlar çok hata yaptılar. Gerçekten büyük haksızlık var. Eskiden hakemdir hata yapar diyorduk. Eksiklik var diye bakıyorduk. VAR sistemi adil olacak ve adalet gelecek diye sevindik. Ama baktık ki bu iş doğru işlemiyor. Bize adil ve doğru olmadı. Hatadan gol olunca otomatikman düşüş yaşıyorsunuz. Sadece siz değil, sahadakiler de tribündekiler de düşüyor. O nedenle bu bizim düşüncemizi bozdu.

SİSTEMİN HERKESE ADALETLİ İŞLEMESİ LAZIM

Eğer ortada bir şey varsa, konuşarak buna bakıyorlar. Sistemin gereği bu  değil mi? Hakem, "Hayır ben buna bakmam" diyememeli. Eğer sistemin içinde konuşarak birinci penaltı, sistemin içinde oynayın dedikten sonra veriliyorsa, oradan gelen bir ikaz varsa tekrar bakması lazım. Sadece penaltı pozisyonuyla ilgili şikayetimiz yok. Kırmızı kartla ilgili var. Bize verilen penaltıya da iyi bakın. Doğru yorumlamak lazım. Birinci gol öncesindeki faul pozisyonuna iyi bakmak lazım. Biz oyunun genelinden şikayetçiyiz.  Hiçbir zaman çıkıp hakem şunu yaptı bunu yaptı demedik, hala da demeyiz. Ama bu işleyişle ilgili bir  sıkıntı çıktığında o zaman bizim de inancımız azalıyor. Bu işleyiş adil ve adaletli olmak için geldiyse, doğru işlemesi, herkese adaletli işlemesi lazım. Orada sıkıntı var. Sezon sonunda oturup VAR sisteminin ne kattığını, ne kaybettirdiğini konuşmak lazım. Kulübe yapılan haksızlığı her yerde savunmak lazım. Biz bunu kimseyi suçlama adına yapmıyoruz. Saygı sınırının dışına çıkmadan doğru konuşmalarla doğru müdahalelerle idare etmek lazım.

TAKIMDAKİ BÜTÜN OYUNCULARDAN MEMNUNUM

Takımda bir disiplinsizlik olmaz. Onlar bizim evlatlarımız. Biz onlara öyle bakıyoruz. Başarısızlıklarda, formsuzluklarda veya iyi giden işlerde bazı oyuncuların üzüntü veya sevinç dozajı fazla, bunların hepsini biliyoruz. Anlık tepkiler, arkadaşların birbirleriyle tartışması oluyor. Önemli olan bu sürecin devam etmemesi. Lima'ya ceza verdik. 2 gün koşturduk. Bir oyuncu saygısızlık yapıyorsa sadece bana değil, takıma, taraftarına, Bursaspor markasına yapıyor. Ama ona bunu anlatmak için ona mutlaka ceza vermek lazım. Ben takımımdaki bütün oyunculardan memnunum. Burada çalışan herkes elinden gelen her şeyi yapıyor. Gerçekten aile ortamı var. Bazı sıkıntılarımız. Bunları aşmak için her şeyi yapıyoruz, emek veriyoruz. Keşke sahada berabere kaldığımız maçlardan 3 tanesini kazanabilseydik, şu anda Bursaspor bu imkanlarla Türkiye'nin gündemindeydi. Bu kadar yerli oyuncu oynatarak Türkiye'nin en önemli markasıydı bence. Her şey planladığımız gibi gidiyor. Sadece puan sıralamasında istediğimiz yerdeyiz. Hiç bir teknik direktör sahaya 7 yerli oyuncuyla çıkmıyor. Biz bunların hepsini geliştirdik. Şu anda üzüntümüz; biz bunları niye yaşıyoruz, o yüzden. Aslında bunları yaşamamamız lazım. Berabere kaldığımız maçların en az 6 tanesini kazanabilirdik. Kaçırdığımız penaltılar, pozisyonlar, yediğimiz talihsiz goller bizi bu noktaya getirdi.

HERKESİN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ

Taraftarımıza tekrar teşekkür ediyorum. Büyük gücü arkamıza aldık. Rizespor maçında gergin bir ortam oluştu. Oradan çok kısa bir sürede uzaklaştılar. Herkes Yusuf'u göndermemi istiyordu. Şimdi "Hocam Yusuf 5 dakika kala neden oyundan çıktı" diye soruyorlar. Ne kadar büyük bir gelişme bu. Ben bundan mutlu oluyorum. Ancak 5 puanlık dilime sıkıştık. Bunu yaşayamıyoruz. Keyifle anlatamıyoruz. Tamam bu süreci belki başarılı bir şekilde atlatamadılar ama bu plan. Bu sürecin içerisinde böyle bir yapılanmaya ihtiyaç var. Çok üzüntülüyüm. Galatasaray maçından sonra 3 gün uyuyamadım. İnşallah buradan hızlı bir şekilde çıkacağız. Herkesin desteğini bekliyoruz. Bursaspor bu durumu hiç hak etmiyor.

KURTULUŞUMUZ ALTYAPIDA

Yabancı kuralıyla ilgili 20 yıldır söylüyorum. Rakamlarla bu iş düzelmez. Futbolun bir sistemi olmalı. Altyapılarla ilgili de kurtuluşumuzun orası olduğunu söylüyorum. Doğru planlayalım, doğru yerlerde eğitelim. Sadece futbolcu değil iyi birey olarak eğitelim. Milli Takım yeni oluştu. Eski coşkulu Milli Takımı ülke olarak kaybettik. Şenol Hoca daha önce de çalıştı. Etkisi de olacaktır. Başarılar diliyorum.

Editör: Haber Merkezi