Mecburi çalışmak zorunda olanlara selam vererek başlamak istiyorum. Umarım, bu salgın sürecinde hala virüs kapmamışsınızdır, Allah sizleri de sevdiklerinizi de muhafaza eylesin.

Gündemin sağlık olduğu zamanlarda futbol adına bir şeyler yazmaya çalışmak zor.

Dünyadaki tüm federasyonlar liglerini ne zaman başlatabileceklerini düşünüyorlar. Çünkü ekonomik girdisi ve çıktısı çok yüksek meblağlar olan bu sektör, çok ağır yara aldı. Hali hazırda borç yükü çok olan takımlar ise kara kara düşünüyor, aynı Bursaspor gibi, Bursasporlular gibi.

Tek hedefi Süper Lig'e çıkmak olan Bursaspor, ligdeki sıralamasıyla halâ umutları ayakta tutuyordu. 3 puan cezasının kesintisiyle beraber 3.sırada yerini almıştı. Liglerin devam etmesi halinde fikstür avantajı ile Süper Lig'e yükselme şansı da yüksekti.

Peki ligler başlayamaz ise ve olduğu haliyle tescil edilirse?

Bursasporlu olan herkesin kafasını ve gönlünü karıştıran durum bu. Kimine göre diğer takımlara büyük haksızlık olur, kimine göre ise bu zaruri durumun bir sonucu ve biriktirdiğimiz puanlarla bunu hak ederiz. Futbol maçları oynatılamazsa eğer, kanuni olarak liglerin tescil edilmesi şart; belki de oynanmamış kabul edilir...

Ligin olduğu gibi tesciline, kalan maçlar için, playoff potasında olan her takım itiraz edecektir.

Tescil edilmeyip, lig oynanmamış kabul edilirse belki daha adaletli olur ancak bu defa da Bursaspor 1 yıl daha alt ligte oynamak zorunda kalır. Ödemesi gelen borçlar sebebiyle de bu durum Bursaspor'un sonu olacaktır. Çünkü Süper Lig gelirlerine bir an önce ulaşmak ve ulaşılan kazançları da doğru harcayarak tehlikeli hallerden çıkmak gerekiyor. Toparlanmak için "iyi giden sezonlar olması şartıyla" zaten 4-5 yıla ihtiyaç varken, 1 yıl daha alt ligte kalmak altından kalkılamayacak sorunlar doğuracaktır.

Bursaspor için iyi olan 2 sonuç var:

Bunlardan ilki liglerin oynanması ve kalan maçlardaki galibiyetlerle Süper Lig'e çıkmak, ikincisi ise bu haliyle tescil edilen ligten zorunlu şartlar sebebiyle çıkmak. Bu durumda federasyonun ligden düşen ve yükselemeyen takımlara da büyük maddi destek sağlaması gerekir. En azından maddi destekle bir yıl daha mücadele edebilecek güçleri olur.

Bir Bursasporlu olarak ben, doğal olarak kendi lehimize oluşacak durumlardan yana olmak zorundayım. Elbette ki ilk isteğimiz oynayarak yükselmektir her zaman. Ancak, tekrar söylüyorum "liglerin oynanamayacak durumda" olması halinde, uygulamadan olumlu etkilenmek de itiraz edebileceğim bir şey değil. Hangi takım bizim yerimizde olsa, öce oynayarak çıkmak ister, olmuyorsa zorunlu yükselişi kabul eder. Bizden altta olan takımların "Biz lig oynansaydı çıkardık." iddialarına aynı cevabı biz de verebiliriz elbette. "Oynansaydı, biz de çıkacaktık zaten."

Farklı duygular hissetmek doğal. "Öyle çıkacağımıza hiç çıkmayalım." diye düşünmek de doğal. "Madem kanuni hakkımız var,kullanalım çıkalım." demek de doğal. Ben kimseyi eleştiremem bu durumda. Yaşanacak kaosta neler olur zaten kestirmek mümkün değil. Süper Lig şampiyonluğu daha da tartışılıp gündemde kalacak, alt ligin durumu ise o kadar meşgul etmeyecektir gündemi. Alınan kararın uygulamaya geçirilmesi için mutlaka maddi destek paketlerinin kulüplere verilmesi lazım ki açılacak maddi delik bir nebze yamalansın.

Neyse, evde kaldığımız bu günleri biraz Bursaspor'un durumlarını konuşarak geçirdik. Ben yazarken siz de okurken biraz vakit de geçti. Eee şimdi ne yapacağız :)

İsterseniz düşüncelerinizi yoruma yazıp, öngörülerinizi paylaşabilirsiniz, ben de sizi okurum.

Saygılarımla...