Bursada Bugün'ün Instagram hesabında Mehmet Ali Ekmekçi ve Serkan Yetişmişoğlu'nun büyük ilgi gören programı "EvdeKal"anlara Futbol"un konuğu Bursaspor'un eski oyuncularından, teknik direktör ve spor yorumcusu Ender Alkan oldu.

BIRAKMAYI BİLE DÜŞÜNDÜM

Futbola ihtiyaç yüzünden başladığını kaydeden Ender Alkan, " Seyrantepe gibi varoş denilen bir yerde yaşıyorduk. Bırakmayı düşündüğüm zamanlar da oldu. Futbol bize verdi, biz de ona verdik. Bursaspor'da oynadığım dönemleri ise her hatırasıyla unutmam mümkün değil" dedi.

MARATON ÖNÜNDE OYNAMASI ZOR

Bursaspor'un kendisi için çok önemli olduğunu vurgulayan Alkan, " İlk Süper Lig maçına bu formayla çıktım.  İlk golümü de orda İstanbulspor'a attım. Bursaspor'da maratonda oynayıp kalmak kolay değil. Hata yaparsan 5 bin kişi üzerine çöker. Orada maratonun orda taç atmaya gitmeyen veya taç atmayan oyuncu gördüm. Bursaspor'da futbol oynamak zordur. Yerin dibine girmek istersin. Sürekli başkanlar değişti, kulüp saha içi ve dışı doğru yönetilmedi. O ambiyansı yaşamak çok farklı" dedi.

FUTBOLCULAR ÇOK ŞIMARTILDI

Futbolun değiştiğini söyleyen Ender Alkan, "Profesyonellik gelişti, biz hep amatör ruhla oynadık. Şimdikiler çok fazla kulüp değiştiriyor. Verilen paralar çok fazla, Türk futbolunun şu anki en büyük problemi zaten bu. Olmayan paraları oyunculara verdik onları da şımarttık. Onlar için kulübe olan aidiyet duygusunu yok ettik. Başarısızlıklarda taraftarın hiç suçu yok" açıklamasında bulundu.

GALATASARAY MAÇINA GEÇ GİTMİŞTİK

Bursaspor'da kaydettiği gol sonrası yaşanan taraftar coşkusunu aktaran Ender, "Futbol çok büyülü bir şey.  Mutluluk, hüzün, ayrılık veya hüzün var. Tribüne giderken ayakların yere basmıyor. Bursaspor seyircisi savaşmayı ve coşkuyu seviyor. Hoca ve futbolcuyu hırpalıyor. 1-0 yendiğimizde mutsuz olup, küfür yediğimiz de oldu. Pozitif kadar negatif de etkili oluyor. Okan Yılmaz enteresan bir oyuncuydu. İlk baktığında bir şeye benzetemezdin ama gollerinin hiçbiri basit değil.  Çalışmayı sevmezdi. O dönemde altyapı, mentör ve hocalar yetersizdi. Hırçınlığımı konuşurlar ama hiç kırmızı kart görmedim. Galatasaray'ı 5-0 yendiğimiz maç unutulmaz. Karşılaşmaya geç kaldık. Mudanya'da kamptaydık. Maça yarım saat kala stada gelebildik. O takım çok iyiydi. Başarı tesadüf değildi" dedi.

BİYEDİÇ'E KAFAMI GÖSTERDİM

Bursaspor'un efsane teknik direktörü Nejat Biyediç'le ilgili düşüncelerini paylaşan başarılı spor yorumcusu, "Bana antrenmanlarda hep 'kafanı kullan' diye kızardı. Galatasaray maçında 40 metreden gelen topu tek vuruşla Okan'a indirdim o da gol attı. Ben de hocaya gidip 'kullandım kafamı' dedim ve birbirimize sarıldık" dedi.

ŞAMPİYONLUK TESADÜF DEĞİL
Bursaspor'un 5'nci büyük olduğunu herkesin kabul ettiğini aktaran Ender Alkan, " Başarı tesadüf değil. 2005'teki şampiyonlukta Levent Kızıl'ın emeği büyük. Seyirci potansiyeli kent dinamiklerini de harekete geçiriyor. Süper Lig şampiyonlukta merhum başkan İbrahim Yazıcı gibi bir ismin imzası vardır. Ömer Erdoğan, Mustafa Keçeli, Pablo Martin Batalla, Volkan, Sercan ve Ozan İpek gibi kaliteli ayaklar da vardı.  Goller takımın geneline yayıldı. Tarihe altın harflerle yazıldı. Bursaspor taraftarı desteği şimdi mutlaka desteğini doğru yapmalı. Bursa hep iyileri gördü, şimdi takımda başkasını görünce mutsuz oluyorlar haklılar. Ama kızmak çözüm değil. Seni onlar şampiyon yapacak. Bu futbolcular ne kadar kazanırsa kazansın insan. Stres ayakta tutar ama aşırısı problem oluşturur. Tenkit en önemli tedavidir. Ama bu olumlu olmalıdır. Bursaspor'un Süper Lig'e çıkma ihtimali kuvvetli. 6 maçı kazanırsan direkt çıkabilirsin. Hatayspor büyük olasılıkla Süper Lig'e çıktı. 5 maç çok önemli, Erzurumspor'un takılacağını düşünüyorum" dedi.

BURSASPOR TARAFTARI ÜRKÜTÜCÜ

Bursaspor taraftarını 'ürkütücü' olarak niteleyen başarılı spor yorumcusu, "Ama kendi oyuncusunu da ürkütüyor. Zaten yetenekleri sınırlı iyice panik yapıyorlar. İbrahim Üzülmez, bu ligde şampiyonluk yaşamış birisi. Ama o da son 5 maçta büyük avantaj yitirdi. 6 maçta 1 galibiyet hiçbir şey değil. İstanbul medyasında Bursaspor'a çok saygı var. Ama reyting kimdeyse o konuşuluyor. Süper Lig'de 18 takımın 4'ü konuşuluyor. Bursaspor'dan da olabildiğince bahsediyoruz. Hakemler de çok kötü maç yönetti.  Bursaspor, Süper Lig'de olunca reytingi biraz daha yüksek olurdu.

YALÇIN KOŞUKAVAK'I BOMBALADI

Bursaspor'un sezon başında takımı çalıştıran Yalçın Koşukavak'ın ekibinde yer almasının son anda gerçekleşmemesi konusuna da açıklık getiren Ender Alkan, " O dönemde onunla beraberdik, başka takımla da görüştük. Kendisi Altay'ın başındayken 2-2 biten Bursaspor maçından sonra Yeşil Beyazlıları çok sevdiğini söyledi. Açıkçası onu samimi bulmuyorum. Samimi olmayan insanlar başarılı olamaz. Başarılı olsa da mutlu olamaz. Samimi, dürüst ve ahlaklı değilsen mutlu olamazsın. Benim için hiçsen hiçindir. Kişiliğinle arkadaşlık ederim. Samimiyetsiz bir insan. Bursaspor bitikken geldiğini söyledi. Bursaspor hiçbir zaman bitmez. Kulübün kapısında 10 kişi bekliyordu, insanları kandırma. Sen oraya yalvararak gittin, biz de gelmen için uğraştık. İnsanlara yalandan duygusal davranmalarla kimseyi kandıramazsın. Hayal ettiğin futbolu kimse göremiyor. Her maçta 3 tane şutu var. İyi takım 15-20 arası şut atar.  O da hayalperest inşallah başarılı olursa alkışlarım. Ama arkadaşım olamaz. Orada bazı futbolculara neler neler yaptı. Bana yaptığı samimiyetsizliği oyunculara yaptı. Ayrılan da var, şu an orada olan da. Yüzüne güldüğü insanın arkasından konuşuyor.  Bursaspor'un hocası bizim saygı duyacağımız hocası olmalıdır. Telefonuma çıksaydı gerekeni söylerdim" diye konuştu.

BURSASPOR'DA BEKÇİ BİLE OLURUM

Bir gün mutlaka Bursaspor teknik direktörü olacağını vurgulayan Ender Alkan, " Bu can bizden çıkmadıkça biz Bursaspor'un hocası olacağız. Bu donanım ve yeterlilik olduğunda zaten geleceğim. Faydalı olacağıma inanmasam gelmek istemem. O acıyı yine biz çekeceğiz.  Bursaspor'u bilen insanların kulüpte olması çok önemlidir. Bizden hep uzak tutmaya çalışıyorlar. Bir gün Bursaspor'da görev almak isterim. Bu bekçilik, antrenörlük ya da yardımcılık neresi olursa. Nereye layık görülürsek, ben en iyisini yapmaya çalışırım. Atatürk Stadı'nda nasıl forma giydik, o yeni statta da kulübede de teknik direktör olma hedefimiz var" açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi