Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Coronavirüs(COVID-19) sadece 4 ayda dünyanın kabusu haline geldi. Binlerce insanın ölümüne on binlercesinin de salgına yakalanmasına neden olan hastalık yüzünden üst düzey organizasyonlar iptal olurken, dünyanın majör liglerinin de aralarında bulunduğu birçok futbol müsabakası geçici bir süreliğine ertelendi.

SÜPERLİĞİ GERİ ALACAK

İstanbul ekiplerinin yanı sıra Trabzonspor’un ardından Süper Lig’de şampiyonluğa erişmiş tek takım olan Bursaspor, geçtiğimiz yıl talihsiz bir şekilde düştüğü TFF 1’nci Lig’den yeniden ait olduğu yere dönmenin hesaplarını yapıyor. 28’nci hafta sonunda 46 puanla 3’ncü sırada yer olan Yeşil Beyazlılar, son 6 haftada minimum puan kaybıyla yeniden ‘Süper’liğini göstermek istiyor.

TFF HEDEF TAHTASINDA

Yaşanan olağanüstü durumun ardından futbol otoriteleri gözünü UEFA’ya çevirmiş durumda. Avrupa futbolunun patronu gecikmeli de olsa ligleri tamamlamanın planları üzerinde duruyor. Özellikle ekonomik anlamda zorlanan kulüpler aksi kararların çıkması halinde faturayı birliğe kesmek için kapının önüne sıraya dizilmiş durumda. Elbette UEFA’nın Türkiye şubesi TFF de hedef tahtasında.

AKILLARDAKİ SORULAR

Bursasporx’in değerli kalemleri Metin Yüksek ile Tolga Tunalıgil, Yeşil Beyazlı taraftarın merakla beklediği o soruya cevap aradı. Bireysel antrenmanlarla kendilerini zinde tutmaya çalışan futbolcular sahalara yeniden çıkıp vuslata erince acaba performansları kendilerinin ne kadar yanında olacak?

MENTAL HAZIRLIK YABANA ATILMAMALI

Bursasporx köşe yazarı ve eğitimci Metin Yüksek,  Bursasporlu oyuncuların da tüm takımların yaşadığı sıkıntılardan nasibini alacağını söyledi. Fiziksel yeterliliklerin ev çalışmalarıyla giderilmesinin gündemde olduğunu kaydeden Yüksek, “Asıl etken zihinsel anlamda hızlıca yeniden lige dönük konsantrasyonu sağlamak olacak.  Ev çalışmaları yapsalar bile gerekli donanımları azalacağı için tüm takımlar sahada zorlanacaktır. Ancak ruhsal olarak daha hazır dönenler bu dezavantajı sahada lehlerine çevirebilir. Bu anlamda asli görev oyuncunun kendisine düşmekle birlikte, teknik heyetin mental yaklaşımları da etkili olacaktır” ifadelerini kullandı.

ÜZÜLMEZ’E DE GÖREV DÜŞÜYOR

Bursaspor Teknik Direktör İbrahim Üzülmez’in de bu süreçte mental anlamda üzerine düşen görevler bulunduğunu kaydeden Metin Yüksek, “ İbrahim Hoca’nın bile kendi mental hazırbulunuşluluğu hem antrenmanlara hem de sahaya yansıyacak. Eğer aksi olmazsa taraftarın da etkisi Bursaspor'un diğer takımlara nazaran fazla olacaktır. Tüm sağlık koşullarının sağlanması ne kadar sürer belli değil ama eğer ki kalan maçların tamamlanması için bir fırsat doğarsa, Bursaspor'umuz üzerine düşen görevi yerine getirecek ve üst düzey bir gayretle kendisini Süper Lig'e taşıyacak galibiyetleri alacak” dedi.

İLK HEDEF HAYATTA KALMAK

Bursasporx.com köşe yazarı ve üst düzey yönetici Tolga Tunalıgil ise dünyayı etkisi altına alan Coronavirüs tehdidi yüzünden çok zorlu ve olağanüstü bir dönemden geçtiğimizi hatırlattı. İnsanların normal yaşantılarından çok daha farklı bir şekilde yaşamak zorunda kaldığını vurgulayan Tunalıgil, “Bu, en başta insanların kendi ve yakınlarının sağlığını korumak, hatta hayatta kalabilmek için gerekli olan bir zorunluluk. Olağanüstü durum sadece ülkemiz için değil dünyamız için çok büyük bir tehlike” dedi.

ÇÖZÜM PSİKOLOJİK DESTEK

Olağanüstü durumdan tam anlamıyla çıkabilmenin yolunun psikolojik destek almak olduğunu kaydeden Tolga Tunalıgil, futbolcuların da birer insan olduğunu düşünüldüğünde, sezonun devamı sağlanabilir hale gelindiğinde, öncelikle çok sağlam bir psikolojik destek ihtiyacı olduğunu düşündüğünü kaydetti. 

EN ERKEN HAZIR OLAN KAZANIR

Sezonun devam tarihinden en az 15 gün önce ciddi ve sıkıştırılmış bir kamp programı gerekliliğine işaret eden Tunalıgil, “Çok uzun bir süre için verilen mecburi arada, ve evde kalma zorunluluğunun olduğu bir ortamda futbolcuların yeteri kadar idman yapabilecekleri ve formlarını koruyabilecekleri bir durumun olmadığını görüyoruz hep birlikte. Dolayısıyla maçlar oynanmaya başlandığında, tıpkı sezon başlangıçlarında şahit olduğumuz, henüz hazır olmayan takımları görecek gibiyiz sahalarda. Bu tüm liglerde ki tüm takımlar için geçerli. Bu süreci en hızlı şekilde atlatabilen takımların hedefe doğru yürüyeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

KURALLARA UYMAK GEREKİYOR

Bursaspor'un teknik kadrosuna destek veren Tolga Tunalıgil, “Onlar bu ağır yükün ve zorlu sürecin altından kalkabilecek nitelikte.. İnşallah en kısa sürede bu illetten kurtulur, hem özlediğimiz futbola, hem de çok özlediğimiz takımımıza bir an önce kavuşabiliriz. Bu illetten bir an önce  kurtulabilmenin  yolu birazda bizlerden geçiyor. Kurallara uyarsak çabuk geçer. Uymazsak, çok daha vahim tablolarla yüz yüze kalabiliriz” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi