Şimdi anlatacaklarımı çok değer verdiğim eski bir Bursaspor başkanı olan ve hayatının uzun bir bölümünde Bursaspor kulüpçülüğü faaliyetlerinde bulunmuş olan bir abimden işittim. .Bana dedi ki şirketleşme konusunda yazıyorsun gel sana bildiklerimi anlatayım. Ve görüşme gerçekleşti...

Bu arada kendime de bir pay çıkarayım, bana yeniden yazma fırsatı tanıyan Bursasporx sitesine de.. Belki art arda sıkça yazılar yazıyorum ama amaç konu bütünlüğü kaybolmasın. İşte bu sitede bu yazılarımız demek ki bir parça ilgi çekmiş olacak ki bu konu hakkında bildiklerini anlatanlar çoğaldı.

Öncelikle dedi ki Bursaspor un borcu bugün itibariyle 680 milyon. Borç 300 kusur milyon iken bir grup arkadaşlarımla bu konuyu tartıştık. Yaklaşık da 120 milyon civarı nakit para koyacaktık. Derken kulüp hesaplarını bir inceledik ki borç aslında 450 milyon. Arkadaşlarımla konuyu istişare ettik. Bir çoğu bu borcun altına girmek istemedi.

Şu anda kulübün toplam VERGİ BORCU 71 milyon, bunun 46 milyonunu lisans almak için hemen ödememiz gerekiyordu. Ancak Erkan Kamat’ ın şansına TFF bu yıl pandemi yüzünden lisans çıkarmak için bu paranın yatırılması isteğinden vazgeçti. 15 ekim 2020 de… (Ki zaten geçen sezon Mestan yalnızca bu lisans için yatırılması gereken minimum tutarı 1.5 ay geç yatırmış ve bundan dolayı da -3 puan ceza almıştık. Bence bu -3 puan lige çıkamamış olmamızda çok önemli rol oynamıştır. Bildiğim kadarıyla da geçen sezon pirimler hariç başka da bir ödeme yapılmadı) 

Ziraat Bankasından çekilen kredi yok bunun içinde. Bu kredi ödenmediği için de yaklaşık her GÜN yaklaşık 100 bin TL faiz işliyor. Ayrıca UÇK ve FİFA da bekleyen toplam 41 milyon TL lik de dosyamız var. Buraya kadar canınızı sıkmış olabilirim. Ama daha durun Kulüpte 212 tane de haciz dosyası bekliyor. (Buraya kadar verdiğim rakamlar önceki yönetimler şeffaf bir biçimde bilançolarını açıklamadığı için yaklaşık rakamlardır. Ama üç aşağı beş yukarı durumun özeti budur.) 

3 Bölümdür şirketleşmeden bahsetmeye devam ediyorum ama bir şirket düşünün açıklandığı kadarıyla borcu 680 milyon Peki bu borcun karşılığında elde bir MAL VARLIĞI var mı? Futbolcu bedelleri dışında elde var sıfır. Bu şirketin hissesine para koyup almak ister misiniz? O halde 2-3 futbolcu satıp maksimum 40-50 milyon toplamakla da bu işin altından kalkamayız. Demek ki tam bir planlama sezonları bizi bekliyor. Şimdiden yardım kampanyaları için kamuoyu baskısı yaratmak ve kulübe kalıcı gelir de getirecek MAL VARLIKLARINI edinmek zorundayız. Yoksa ortada kulüp falan kalmayacak. Hiç bir siyasal tarafı olmadan aylardır Sn.Aktaş a söz verdiğiniz moloz dökme alanları nerede diye soruyorum. Siyasal tarafı olmasın Nilüfer, Gemlik Mudanya gibi muhalefet belediyelerine de iktidar belediyelerine de soruyorum .Bursaspor için ne gibi yardımlar yaptınız? Hepiniz? Kentin sivil toplum örgütlerine de odalarına da, sanayicilerine de zenginlerine de soruyorum.. Ya siz ne yaptınız? Sağ olsun bazı işadamlarımız primler veriyor, deplasman giderlerini karşılıyor asla küçümsemiyorum Allah razı olsun. Ama bunlar adeta devede kulak açıkçası..

Transfer tahtamız kapalı olduğuna göre futbolcu bedellerinin katkısını yok sayalım. Yine moral bozmak gibi olmasın ama S.Lig diyoruz ya oraya çıkarsak da alacağımız 60-80 milyon 5.Şampiyon olduğumuz için de 4.5 milyon ekstra var. Şu anda çok kötü durumda olan Denizlispor un da bu yıl transfer için yaklaşık 110 milyon harcadığını söylemeliyim. Demek ki en önemli olan kulübe MAL VARLIKLARI kazandırmamız şarttır. Bunun yolunun siyasi destekten geçtiğini düşünürsek tüm vekillerimizi birlikte çalışmaya davet etmeliyiz. Yeni benzinlik alanı mı verirler Dereçavuş ta arsa mı verirler bilmem. Üstelik bunun çok açık örneği de var. GS kulübüne Kuruçeşme adası verilmiştir ki bedeli 100 milyonun üzerindedir. Riva’daki araziler de ayrı. Tabi böyle kazanımlar için güçlü camia olmamız gerektiği ortadadır.. Şirketleşmeye giderken öncelikle bu borç miktarını azaltmak ve kalıcı gelir kaynağı olacak mal varlıklarını kulübe kazandırmak son derece önemlidir. Şirketleşmeden sonra 2-3 yıl içinde halka arz olacaksak insanlar paralarını yatıracakları yerde karşılık olarak bir şeyler olduğunu görürse daha rahat yatırım yaparlar..

SEVGİ VE SAYGILARIMLA

Dr.LEVENT BALCI

Editör: Haber Merkezi