TOFAŞ Spor Kulübü Genel Menajeri Tolga Öngören ve Başantrenör Orhun Ene, Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi’nde normal sezonun tamamlanmasının ardından iftar yemeğinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. TOFAŞ Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen ve Pazarlama ve İletişim Menajeri Can Efe Şekerci’nin de hazır bulunduğu yemekte normal sezonun ve 22 Mayıs Perşembe günü başlayacak olan play-off’ların değerlendirmesi yapıldı. Sportif derece olarak gayet iyi yerde olduklarını belirten Öngören, “Normal sezonu üçüncü bitirdik. Aslında sıralama olarak baktığınızda kötü mü? Asla kötü değil. Yaşanan ekonomik gelişmelerin ardından zaten Türkiye ligi bu sene ve bundan sonraki senelerde de tahmin edileceği gibi; Fenerbahçe ve Anadolu Efes’in liderliğinde geçecek bir lig havasına giriyor. Dolayısıyla sportif derece olarak gayet iyi yerdeyiz. Play-off’ta gideceğimiz yer önemli bizim. Ama öte yandan bizim kendi altyapımızdan çıkardığımız, ciddi yatırımlar yapıp emek verdiğimiz oyuncuların bu seneki gelişiminin biraz istediğimiz yerde olmadığını açık bir şekilde paylaşmak isterim. Biz açıkçası onları daha iyi yerlerde görmeyi bekliyorduk. Sadece TOFAŞ ve Bursa basketbolu için değil bu durumun Türk basketbolu için de çok önemli olduğunu düşünüyor ve gelişimlerinin iyi olmasını istiyoruz. Ama vazgeçmeyeceğiz, çalışmalara devam edeceğiz” dedi.

Trabzon’un ligden çekilmesi ve Sakarya’nın yaşadığı problemlerin geçen yıllara göre ligin marka değerine zarar verdiğini ancak yine de Türkiye liginin kuvvetli ve zor bir lig olduğunu vurgulayan Tolga Öngören, “O nedenle her şeye rağmen üçüncü olmamız önemli. Bursa basketbolu açısından baktığınızda güzel bir dönem başlıyor. Önümüzdeki yıl 2 takımımız Süper Lig’de oynayacak. İstanbul dışında 2 takımı olan ilk şehir olacağız. Bursa şehir olarak her anlamda iki takımı çok rahatlıkla kaldırabilecek, iki takımın da çok iyi yerlerde olabileceği yapı var Bursa’da. Bu vesileyle bir kez daha Bursaspor’u tebrik ediyor ve başarılar diliyorum. Bursa olarak biraz daha altyapıyı da iyi hale getirebilirsek Bursa 90’lı yıllardaki basketbol seviyesini yakalayacaktır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

ORHUN ENE: LİG PLAY-OFF İLE BERABER BAŞLIYOR

Tofaş Basketbol Takımı Başantrenörü Orhun Ene ise kendileri için ligin play-off’taki Beşiktaş Sompo Japan maçıyla beraber başlayacağını söyledi. Euroleague ekipleri Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko dışında kalan 6 takımın birbirine denk takımlar olduğunu ifade eden deneyimli çalıştırıcı, “Trabzon’un ligin başında çekilmesi, Sakarya’nın lig oynanırken yaşamış olduğu sıkıntılar, ligin sonuna doğru birçok takımın yabancı oyuncularını yollamasıyla bu sezon ligde beklenmedik, bugüne kadar Türkiye liginde benzeri olmayan olaylar meydana geldi. Bu anlamda play-off “biz nasılız ve neredeyiz” sorusuna yanıt vererek belirleyici olacaktır. Rakiplerimiz birçok sıkıntı yaşarken biz de önemli kararlar aldık. Türkiye’nin yaşamış olduğu ekonomik koşullarda Tofaş Basketbol Kulübü’nün vermiş olduğu gayret, organizasyon olarak bu işin içerisinde kalma ve istikrarlı bir şekilde devam ettirme niyetini göstermesi esasında Türk basketbolunun ne kadar lokomotif kulüplerinden biri olduğunu da gösteriyor. Bugün Euroleague oynayan takımları bir kenara koyduğunuz zaman Tofaş senelerden beri basketbola yatırımı aralıksız devam ettiren kulüp. Onun için Türk basketbolunda insanlar parayla, bütçeyle değil; bir şekilde tecrübeyle, birikimle, ekstra çaba ve gayretle çalışarak bir şeyler yapmak zorunda kalacaklar. Bütçesini çok daha doğru hesaplamış, yabancısını doğru seçmiş, saha içerisinde oyuncusunu geliştirmek için gayret etmiş kulüpler daha fazla üretmeye başlayacaklar. Zor şartlar insanları üretme adına, potansiyellerini daha fazla açığa çıkarma adına büyük fırsatlar doğurur. Yeter ki siz bunları kullanmak isteyesiniz. Ama birçok şeyi parayla yapıyorsanız ve bunun altını doğru destekleyemiyorsanız veya bir kaynak buldunuz bu kaynağı sonuna kadar kullanarak o kaynak hiç bitmeyecekmiş gibi yaşadığınız zaman bunun sıkıntısını yaşıyorsunuz. Bunu belediye takımları çoğunlukla yaşadılar. Eğer doğru yönetilebilirse ben bu durumdan Türk basketbolunun daha güçlenerek çıkacağını düşünüyorum. Bu ligde ne olursa olsun organizasyon olarak, sorumluluklarını yerine getiren bir takım olarak her zaman belirli bir disiplin ve düzenle beraber çalışma gayretinde, sahaya doğruları yansıtmak isteyen bir kulüp olarak geçen seneye yakın bir sonucu tekrar etmemiz basketbol adına da önemlidir” dedi.

Beşiktaş karşısında saha ve seyirci avantajını iyi kullanmak istediklerini belirten Orhun Ene, “Bence lig play-off’taki Beşiktaş Sompo Japan maçıyla beraber başlıyor. Buradan sonra oynayacağımız maçlar bu sezonu iyi mi, kötü mü geçirdik onu belirleyecek. Onun için inşallah Beşiktaş maçıyla başlayarak, ondan sonra da Fenerbahçe Beko-Türk Telekom serisinin galibiyle ondan sonraki bu süreçte oynayacağımız basketbol, ortaya koyacağımız oyun kalitesi bu sezonu nasıl geçirdiğimizi belirleyecek. İki takım da birbirini çok iyi tanıyor. Beşiktaş sert basketbol oynayan, kaliteli bir teknik ekibe sahip bir takım. O anlamda bizim onların oyun sertliğine doğru cevap vermemiz gerekiyor. Onlar oynatmamaya, biz de oynamaya ve kolay sayı atmaya gayret edeceğiz. Kolay bir seri olamayacak. En büyük avantajımız kendi sahamızdaki seyircimizle beraber yakalamış olduğumuz atmosfer bizim için önemli. İlk turda saha avantajını kullanmak istiyoruz” diye konuştu.

Takımdaki genç ve daha az tecrübesi olan oyunculardan daha çok şey beklediklerini vurgulayan Ene, şu ifadeleri kullandı; “Bu sene daha az tecrübesi olan oyuncularımıza sorumluluk verdik. Her şey istediğimiz gibi oldu mu? Olmadı. Beklediğimiz verimi tam aldık mı? Belki de alamadık ama bu anlamda oyuncu yetiştirmek, Türk oyuncuları bir seviyeye çıkarmak sabır ve gayret istiyor. Sabrı biz göstereceğiz, gayreti de arkadaşlarımız gösterecek. Kolay değil bu ligde oynamak. Önemli olan buradan sonra daha iyi oynayabilmek için herkesin kendini doğru yerde görmesi gerekiyor. Çünkü biz Türkiye’de ileride ortaya çıkabilecek bir potansiyele çok erken heyecanla yaklaşıyoruz. Bizim bu heyecanımız tabii kendi yıldızlarımız yetişsin, gençlerimize de pozitif ayrımcılık olsun diye diye. Ama bunun doğrusu açıkçası belli bir süre bekleyip, oyuncuların belli bir seviyeye geldikten sonra daha önceden öngörülen değil, bulunduğu noktada değerlendirilmesi daha gerçekçi olacak. Onun için bazen bundan genç oyuncularımız da zarar görüyor. Bu süreçte istekli, arzulu arkadaşlarımız Yiğit ve Berkan A Milli Takım’ın 12 kişilik kadrosuna çağrıldı, Muhsin geniş kadroya çağrıldı. Bunlar onlar için önemlidir. Elimizde olanlara bakmak lazım. Daha kalıcı olmaları için de gerçekçi yaklaşarak basketbollarının üzerine koymaları gerekecek. Onların iyi oynaması bizim ortaya koyduğumuz projenin daha yukarı gitmesine, orada bizim daha rahat hareket etmemize ve ileride daha da başarılı olmamızı sağlayacak. Elimizi güçlendirecek. Elimizdeki bu opsiyonlarla oyunun sonucuna, kadronun zenginliğine imkan tanırsak o zaman Eurocup gibi, Türkiye liginde de yarı finali, finali zorlamak için çok daha geniş imkanlara sahip olacağız.”

TOFAŞ ile Beşiktaş Sompo Japan arasında oynanacak play-off çeyrek final ilk maçı 23 Mayıs Perşembe günü saat 18.00’de Nilüfer TOFAŞ Spor Salonu’nda, ikinci maç 26 Mayıs Pazar günü 15.15’te İstanbul Akatlar Spor ve Kültür Kompleksi’nde oynanacak. Seride eşitlik halinde üçüncü ve son maç 29 Mayıs Çarşamba günü Bursa’da yapılacak.

Editör: Haber Merkezi