Sporun endüstriyel hale gelmesiyle birlikte acımasız bir rekabet içine girilen basketbolda da takımlar rakiplerini alt edebilmek için çeşitli taktik ve stratejiler geliştirmektedirler. Bu taktiklerden biri de “clear out” olarak adlandırılmaktadır.

Clear Out ne nemektir?

Bu kelime İngilizce bir tabirdir ve asli manasıyla temizlemek, tahliye etmek, boşaltmak gibi anlamlar taşımaktadır. Bu tabir, basketbolda ise bir hücum taktiği olarak kullanılmaktadır. Bilindiği gibi basketbol beş oyuncu ile oynan bir spordur. Bu spor beş oyuncunun da dahil olması gereken toplu hücum ve toplu defansın yapıldığı bir oyundur. Rakiplerin savunmalarını şaşırtmak, savunma planlarını bozmak için kullanılan hücum taktiklerinden biri clear out'tur.

Bu taktiğe göre, hücum oyuncularından dördü sahanın belli bir tarafına yığılmakta ve sanki oyunun o bölgeden yönlendirileceği imajı vermektedirler. Savunma oraya doğru yöneleceği için de elinde top olan oyuncuya, daha fazla ve daha rahat hareket edecek boş alanlar kalmaktadır. İşte bu taktik clear out olarak adlandırılmaktadır.

Clear Out uygulanabilir bir taktik midir?

Clear out önemli anlarda uygulanabilen ve uygulandığında da büyük keyif veren taktiklerden biridir. Örneğin 2017 NBA finallerinde Golden State Warriors'a şampiyonluğu getiren oyunlardan biri de clear out'tur. Golden State Warriors bu taktiği uygularken, pota altı oyuncusu rakibi öncelikle ters eşleşmelere zorlamış ve arkasına aldığı savunmacıyı itmiştir. Sonrasında içeriye doğru girmesi planlanan oyuncu için penetre yolunu açmış ve birçok kolay basket atılmasını başarmışlardır.

Spor, zekâ gerektirir. Basketbol da bir taktikler savaşıdır ve başarılı olmak için clear out gibi bu taktikler çok önemlidir. Bu taktikleri bulan ve uygulayan takımların bir adım öne geçmesi de kaçınılmazdır.

Editör: Haber Merkezi