Özellikle yaşlılık döneminde baş gösteren kemik erimesi, halsizlik ve vücudun zayıflayan savunma sistemine bağlı birçok hastalık ile mücadelede spor yapmak gerekmektedir. Düzenli yapılan sporun kaliteli yaşlanmayı sağladığı bilimsel araştırmalar ile ispatlanmış bir gerçektir. Yaşlılar sporu bir alışkanlık haline getirerek, şikayetlerini azaltıp daha dinç bir yapıya kavuşabilirler. Ancak yaşlılıkta spor yapılırken bazı noktalara dikkat etmek gereklidir.

Spora Başlamadan Önce Ne Yapılmalı

Bilinçsiz yapılan spor, vücuda faydadan çok zarar verir. Kalp ve damar hastalıklarına sahip olanların bir anda ağır egzersizler yapmaya başlaması, kalplerini aşırı yorabilir. Hatta kalp hastaları yoğun bir antrenman ile kendisini zorlamaya devam ederse kalp krizi geçirebilir. Ancak spor, doğru bir şekilde ve kontrol altında yapılırsa kalbi güçlendirir. Bu sebeple spora başlama kararı alan yaşlı bir kişi, öncelikli olarak bir hekimin kontrolünden geçerek, hekimin tavsiyesiyle kendisi için uygun olan spor programını belirlemelidir. Spora başlamadan önce mutlaka hafif ısınma hareketleri yapmak gereklidir. Doktorların yaşlılar için en çok tavsiye ettiği sporlar sırasıyla yürüyüş ve yüzmedir.

Yürüyüş

Yürüyüş yapmak, kalbi kuvvetlendirirken aynı zaman insan psikolojisi üzerinde olumlu etkiler yapar. Gün içerisinde özellikle sabah saatlerinde yapılan yarım saatlik bir yürüyüş metabolizmayı hızlandırırken, fazla kilolardan kurtulmaya da yardımcı olur.

Yüzme

Her yaştan insanın gönül rahatlığıyla yapabileceği, vücuda birçok faydası olan bir spordur. Yüzme esnasında suyun kaldırma kuvveti sayesinde eklemler üzerindeki basınç azalır. Yaralanma riski yok denecek kadar azdır. Vücuttaki bütün kas gruplarını çalıştırırken fazla bir güç sarfiyatı gerektirmediği için kalp dostu bir spordur. Yaralanma riskinin yok denecek kadar az olması sebebiyle, oldukça güvenli bir spor olarak tavsiye edilir.

Editör: Haber Merkezi