Oyunda takımlar 7 ‘şer oyuncudan oluşur. 7 oyuncunun 1 tanesi kalecidir ve oyun dışında da 7 yedek oyuncu olur. Oyun 2 yarı, periyot sürer. Periyotlar 7 şer dakikadır. Periyotlar arası 2 dk bekleme süresi vardır.

Tüm oyun süresince 2 mola hakkı vardır. Molalar 1 dakikadır. Molalarda havuz dışına çıkmak yasaktır sadece kendi sahalarına çekilip taktik alabilirler.

Oyuncu değişikliğinin herhangi bir sınırı yoktur ancak oyuncu değişikliği sadece oyun durduğu zaman yani periyot araları ya da gollerde değişir.

Oyuncu bazı kurallara uymazsa oyun dışı kalır. Oyun dışı kalmak 3 farklı şekilde olur.

  1. 20 s kuralı: Bu cezayı en fazla 3 kez alabilir. Üçüncü kez alırsa oyuna tekrar dönemez ve yedek oyuncu ile değişir. Ceza 20 saniye oyun dışı kalmaktır.
  2. Değişmeli atılma: Oyunculardan biri atılırsa yerine direk yedek oyuncu girer.
  3. Değişmesiz atılma: Eğer oyunculardan biri karşı takımı sakatlamaya çalışan yumruk kafa darbesi vs gibi harekette bulunursa oyundan atılır ve yerine yedek oyuncu alınmaz.

Su topu sporu çok hızlı seyreden bir oyundur. Bu yüzden oyuncular iyi yüzücüler olmalı ve oyuncuların ciğer kapasiteleri de yüksek olmalıdır.

Su topu 1870 ‘lerde ortaya çıkan bir sporken ülkemizde 1930 yıllarında ele alınmış. Başlarda eleman azlığı, havuz sıkıntıları ile gelişememiş olsa da 1931 yılında ilk su topu maçı Büyükdere Yüzme Havuzu’nda gerçekleştirilmiştir.

Editör: Haber Merkezi