Geçmişten günümüze spor farklı amaçlara hizmet etmiştir. Bunların en başında insanın kendi vücut direncini artırma isteği gelir. Vücut direncini artırmak için birçok spor dalı tercih edilebilir. Fakat direnç artırmada genel kabul görmüş spor faaliyetlerini yapmak sonuç açısından daha isabetli olacaktır.

Spor söz konusu olduğunda akla gelen disiplinli topluluk ordulardır. Çeşitli ülkelerin ordularında vücut direncini artırmak için yapılan spor faaliyetleri şınav, mekik ve uzun mesafe koşudur.

Şınav

Şınav, vücudun üst kas grubunu çalıştıran bir spordur. Şınav, tek bir şekilde çekilmeyip farklı kol açılarıyla çekilebilir. Bu sayede vücudun üst kas gruplarından istenilen kısmı çalıştırılabilir. Aynı zamanda şınav, kol kaslarını ve eklemlerini geliştirmeye katkı sağlar.

Mekik

Mekik, vücudun orta kas grubunu çalıştıran bir spordur. Farklı mekik çekme hareketleriyle karnın alt, orta, üst ve yan kısımları ayrı ayrı çalıştırılabilir. Aynı zamanda mekik, ters şekilde yapılarak sırt kaslarının gelişimine katkı sağlar. Bu sayede vücudun direncinin artmasının yanı sıra günümüzde çalışma hayatından kaynaklanan omurga rahatsızlıklarının da engellenmesine yardımcı olur.

Koşu

Koşu, insanlık tarihinin en başından beri dayanıklılığın göstergesidir. Koşmak, insanın neredeyse tüm vücudunun senkronize şekilde çalışmasını sağlar. Kas grupları, eklemler ve iç organlar koşu sırasında maksimum seviyede efor sarf eder. Bu güç tüketiminin vücuda zarar vermeden vücudun dayanıklılığını artırması için süreklilik arz etmesi gerekir. Vücut sistemi, maksimum zorlandığı noktada dayanabildiği kadar dirençlidir. Bu direnci geliştirmek için sık sık uzun mesafe koşmak gerekir.

Vücut direnci spor yaparak artırılabilir. Fakat spor yaparken her zaman sporun dikkat edilmesi gereken kurallarına uyulmalıdır. Bu kurallar mevcut vücut sağlığını korumak ve direnci artırmak için gereklidir. Vücut sağlığını korumak için gerekirse doktor kontrolü sonrasında spora başlanmalıdır.

Editör: Haber Merkezi