Ünlü sporcuların ve onlara sponsor olan markaların uzmanları da bu konu hakkında yaptığı açıklamalar ile bunun etkisinden sıklıkla söz ediyorlar. Bu durumu bir de teknoloji ve değişen Performansa etkisi ile de ele almak mümkün:

Gelişen Teknoloji

Milenyum çağının o ilk başlarındaki bisiklet formalarını ele alalım. 2003 yılında ünlü bisikletçi Lance ARMSTRONG'un sırtına geçirdiği sarı mayosu (sonradan doping yaptığını kabul etse de) günümüz sporcu mayolarından ne kadarda paspal, bol ve biçimsiz. Halbuki 2017 yılına geldiğimizde kazanılan sarı mayo ise son derece rijit, hafif ve vücudu saran bir yapıya sahip ve her şeyden önemlisi rüzgara karşı daha az sürtünme sağlayan kumaştan üretilmiş.

Performansa Etkisi

Bugün birçok dayanıklılık sporcusu ünlü markaların araştırma-geliştirme faaliyetleri kapsamında testlere tutulmaktadır. Rüzgar tünellerinde aerodinamiğe etki eden koşullar suni olarak oluşturularak sporcunun pozisyonu, kıyafeti, kullandığı araç-gerecin konumu, cinsi gibi konularda artı bir değer oluşturup sporcunun hanesine eklenmektedir. Yine bisiklet sporunda zamana karşı yapılan yarışlarda bisikletçinin giydiği kıyafet ona 2-3 watt güç kazandırıp belki de 1 saniye ile sporcuya yarışı kazandırmaktadır. Aynı şekilde bisiklet kaskları da bir bisikletçinin kıyafet ekipmanıdır ve zamana karşı yarışları için özel tasarlanan bu kasklar tamamen performans odaklıdır.

Kıyafet seçiminin özellikle profesyonel sporculara yadsınamaz bir pozitif getirisi vardır. Bir sporcu kıyafet seçiminde tasarım ve görsellikten ziyade ona kazandıracaklarına göre seçimini yaparsa bu onun her manada faydasına olacaktır. Gelişen teknoloji çağında buna göre bir kıyafet seçimi ve antrenman programı yapmak mutlak sonuca daha kısa yoldan ulaştıracaktır.

Editör: Haber Merkezi