Bu havuzlar, uluslararası olimpiyatlar, ulusal yüzme yarışları vb. spor müsabakalarında kullanılan havuzlardır. Ancak bu tanımın dışında, bazı otellerde normal havuzlardan büyük boyutlarda olan havuzların da olimpik havuz olarak adlandırıldığı bilinmektedir.

Olimpik Yüzme Havuzu Standartları

 - Havuzun en uzunluğu 25 metre, boy uzunluğu ise 50 metre olmalıdır.
 - Havuzun derinliği en az 2 metre olmalıdır.
 - Su sıcaklığı, 25-27 arası bir dereceye ayarlanmalıdır.
 - 10 kulvarı olan havuzların kulvar mesafesi 2,5 metredir. Müsabakalarda yüzücülerin kenarlardaki dalgalanmadan etkilenmemeleri için genellikle 8 kulvar aktif olarak kullanılır, ilk ve son kulvarlar boş bırakılır.

Havuzun bitiş noktalarındaki duvarlar, birbirine paralel ve yüzücünün geriye dönüşte bir sorunla karşılaşmaması için yüzme doğrultusuna ve suyun yüzeyine dik bir şekilde 80 santimetre aşağı uzanan, kaygan özelikte olmayan katı bir maddeden üretilmiş olmalıdır.

Taşma ızgaraları havuzun her bir duvarında yerleştirilebilir. Bitiş duvarına yerleştirildiğinde ise dokunmatik panel donanımına engel olmamasına dikkat edilmelidir.

Yardımcı Elemanlar

Olimpik havuzların kullanıldığı spor müsabakalarında kullanılan bazı yardımcı elemanlar vardır. Kulvar seperatörleri, atlama platformları, dokunma yastıkları ve işaret bayrakları bu elemanlara örnek olarak verilebilir. Kulvar seperatörleri için de Uluslararası Yüzme Federasyonu’nun tanımlamış olduğu bazı standartlar bulunmaktadır. Bu standartlar şöyle sıralanabilir;

Seperatörler, yüzme doğrultusunun tamamında sürekli olmalı ve bitiş duvarına sabitlenmiş olmalıdır. Her seperatör, çapı en az 0,05 metre en fazla 0,15 metre olan ve dalga yutmayan malzemeden yapılmalıdır. Seperatör renkleri şu şekilde belirlenmiştir; 1 ve 8 numaralı kulvarlar için yeşil, 2, 3 ve 7 numaralı kulvarlar için, 4 ve 5 numaralı kulvarlar için ise kırmızı olmalıdır.
 

Editör: Haber Merkezi