Fatih Terim, sunumunun ana amacının "sahadaki oyun kalitesini ve süresini artırmak, oyun dışı olumsuz faktörlerin maça etkisini azaltmak ya da telafi etmek için neler yapabiliriz?" sorusuna cevap aramak olduğunu belirtti.

Spor Toto Süper Lig'de topun oyunda kalma süresinin düşüklüğüne dikkat çeken Terim, oyun dışı sürenin içerisinde yer alan oyuncu değişikliği, sakatlık, itiraz, tartışma ve hakem uyarılarının neden olduğu zaman kayıpları ile ilgili seçilmiş örnek videolar gösterdi.

Fatih Terim, bu kriterlerde geçen sürenin belirlenmesine yönelik standardın olmamasından dolayı zaman kaybının bu kadar yüksek olduğunu ve kaybedilen bu sürenin maç sonuna eklenen ilave süre ile yerine konulamadığının altını çizdi.

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, bu büyük sıkıntıyı kısa vadede çözmenin en akılcı yolunun maçlarda görevlendirilecek süre hakeminden geçtiğini söyledi. Süre hakeminin, oyunun daha akıcı hale gelmesinde kritik rol oynayacağını belirten Fatih Terim, böylece topun oyunda kalma süresinin artacağını ve ilk etapta Süper Lig'de başlayabilecek bu uygulamanın diğer Avrupa ülkelerine de örnek olabileceğini vurguladı. Süre hakeminin farklı şekillerde olsa da bazı spor dallarında uygulandığını da hatırlattı.

Terim ayrıca süre hakemliğini de dördüncü hakem dışında bir hakemin yapması gerektiğini ve bu kişinin sakatlık, oyuncu değişikliği, tartışma, itiraz ve uyarılar sırasında kaybolan zamanı net olarak belirleyebileceğini anlattı. Fatih Terim; kayıp zamanın yeterince telafi edilmesi, uzatma dakikalarının tartışılmaya gerek kalmadan belirlenmesi konularının da süre hakeminin görev alanları içinde olacağını söyledi.

Performans artışı için hakem analiz departmanı gerekli

TFD Terim, sunumunda ayrıca hakemlerin zihinsel ve fiziksel gelişimi, performanslarının artışı için teknolojiden daha fazla yararlanmaları gerektiğini söyledi.

Fatih Terim, MHK'nin hakemler için teknoloji ve profesyonel yazılımlardan faydalanacak bir analiz departmanı kurmasının gerekliliğini vurguladı. Bu departmanın aynı milli takımlar ve kulüplerde olduğu gibi hakemlere de maç öncesi hazırlık ve maç sonrası geri bildirim amacıyla video ve veri analizleri yapması gerektiğini anlattı.

Video teknolojisini destekliyorum

Fatih Terim konuşmasının sonunda; "Avantaj ve devam kararlarını uygulamaktan çekinmeyin. Kaliteli hakem bunları oynatanlardan çıkıyor" çağrısında bulunarak gündemde olan video yardımcı hakem sistemini desteklediğini belirtti. Bu sistemin hakemleri koruyacağını ve geliştireceği düşüncesinde olduğunu vurguladı.

Editör: Haber Merkezi