Kadri Şankaya başkanlığındaki geçici divan kurulu tarafından yönetilen kongre, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Toplantı öncesi, mevcut yönetim kuruluna taşınmaz malların satın alınması, satılması ve gayrimenkullerle ilgili yetki verilmesi ile futbol faaliyetlerinin anonim şirket üzerinden yapılmasına ilişkin maddelerin gündeme alınması talepleri, oy birliğiyle kabul edildi. Bursaspor Kulübü Başkanı Ay, kongrede görüşülmek üzere verdikleri, futbol faaliyetlerinin anonim şirket üzerinden yapılmasına yönelik teklif konusundaki açıklamasında, "Şu an kulübümüzün öz sermayesi eksi 41 milyon. Biz 2-3 ay sonra tekrar mali genel kurul yapmamak için bu maddeyi koyduk. Anonim şirketle ilgili çalışma yapılıyor. Onunla ilgili daha sonra detaylı bilgi verilecek. Sadece cebimizde olsun istedik." diye konuştu. Genel kurulda daha sonra aidatlarını ödemeyen 132 kişinin üyelikleri, oy çokluğuyla düşürüldü.



Yıl sonuna kadar ödenecek rakam 220 milyon lira

Yönetim kuruluna, taşınmaz malların satılması, alınması ve gayrimenkullerle ilgili yetki verilmesine ilişkin maddenin görüşülmesinden önce söz alan Ali Ay, yönetimin satın alma ve satma yetkisinin bulunmadığını anımsattı.

Amaçlarının Bursaspor'a kalıcı gelirler kazandırmak olduğunu vurgulayan Ay, şunları söyledi: 

"Bursaspor'un durumu hepimizce malum. Yıl sonuna kadar ödenecek rakam aşağı yukarı 220 milyon lira. Ben daha önceki konuşmalarımda değindim. Biz, şehrimizin ileri gelenleriyle, belediye başkanlarıyla konuştuk. Bursaspor'a gelir getirici şeyler kazandırmak istiyoruz. Şu anda 1 benzin istasyonumuz var. Bunu 4'e, 5'e çıkarmak istiyoruz. Bunun için de bize yetki vermenizi istiyorum. Verirsiniz veya vermezsiniz, bunu tamamen kongre üyelerine bırakıyorum ama Bursaspor'un bu yetkiye hakikaten ihtiyacı var." 



Konuya ilişkin söz alan kongre üyelerinden Emirhan Bala, yetki verilmesi halinde özellikle kulübün taşınmaz mallarının satışıyla ilgili şeffaf davranılmasını istedi. 



Yönetim kuruluna taşınmaz malların satılması, alınması ve gayrimenkullerle ilgili yetki verilmesine ilişkin madde, oy çokluğuyla kabul edildi.

Bursaspor Kulübünün mali ve idari raporu, gelir-gider tablosu ile bilançosu, finansal yapıdan sorumlu asbaşkan Faruk Pulat tarafından okundu. Denetleme kurulu raporunun okunmasının ardından kulübün faaliyetleri ibra edildi. Kulübün tahmini bütçesi de okunup oy birliğiyle kabul edildi.  

Dilek ve temenni bölümünde konuşan Selim Kurtulan, toplantıya sadece 300 kişinin gelmesinin Bursaspor açısından üzücü olduğunu söyledi. 

Mevcut yönetimin, benzin istasyonu ve lise yapılmasına ilişkin projelerini çok beğendiğini ifade eden Kurtulan, "Ancak Bursaspor'a bir plaza yapılırsa çok daha iyi olur. Bilmiyorum ama büyük bir plaza veya alışveriş merkezinden Bursaspor yılda 100-150 milyon lira kira geliri elde eder." görüşünü paylaştı.





Hesabını soralım

Başkan Ali Ay, genel kurulun son bölümünde de söz alarak, borç yükünün iç açıcı olmadığını belirtti.  Bursaspor'un sahada iyi sonuçlar elde ettiğini ve sezon sonunda Avrupa kupalarına katılma vizesi alacağına inandığını vurgulayan Ay, mali anlamda da gerekenlerin yapılması gerektiğini kaydetti. Geçmiş yönetimlerin mali konularıyla ilgili bilgi veren Ay, futbolcu transferine İbrahim Yazıcı'nın 45 milyon, Erkan Körüstan'ın 146 milyon, Recep Bölükbaşı'nın ise 380 milyon lira harcadığını anlattı. Başkan Ay, Erkan Körüstan'ın rahmetli İbrahim Yazıcı'nın yönetiminden 91 milyon, Recep Bölükbaşı'nın Erkan Körüstan yönetiminden 166 milyon borç devraldığını, kendilerinin ise Recep Bölükbaşı yönetiminden 279 milyon lira borç devraldıklarını ifade etti. 



Ali Ay, kongrede ibra edilmeyen Recep Bölükbaşı yönetimindeki bazı isimlerce, "Ali Ay, Erkan Körüstan yönetiminde yer alıyordu. O dönemle ilgili de bildiklerimiz var." gibi konuşmalar yapıldığının kulağına geldiğini belirterek, "Evet, o dönemde yöneticiydim. Benim alnım açık. Kimin başkanlığı döneminde olursa olsun eğer Bursaspor zarara uğratılmışsa, bunun hesabını gelin hep birlikte soralım." ifadelerini kullandı.

Bölükbaşı yönetiminin, göreve geldiğinde bir önceki yönetim kurulu ile ilgili uluslararası bir şirkete denetleme yaptırdığını anımsatan Ay, şöyle devam etti:

"2014 yılında uluslararası denetim şirketinin raporunu gördüler. Niye zamanında paylaşmadılar. Niye o raporun üstünü örttüler. Şimdi kalkmış, 'Bizim de bildiklerimiz var.' diyorlar. O dönemde bir hata varsa, o gün konuşmadığınız için kulübe en büyük zararı siz verdiniz. Bizim raporumuzda yazanları anlatmaya kalksam, sabaha karşı buradan çıkarız. Bursaspor'a 5 kuruş zarar ettiriliyorsa, benim içinde olduğum yönetimde dahi olsa herkes hesabını vermek zorunda."

Ali Ay, raporda Villareal Kulübüne transfer olan Cedric Bakambu'nun transferiyle ilgili çarpıcı ifadeler bulunduğunun altını çizerek, Bursaspor'un bu transferden ciddi anlamda zarar gördüğünü söyledi.

İlk sözleşmede Bakambu'nun transfer bedelinin 8 milyon 750 bin avro olduğunu, 9 gün sonra anlaşmaya konan ek protokolle, Bursaspor'a ödenmesi gereken rakamın 1 milyon avroluk bölümünün oyuncuya verilmesinin kararlaştırıldığını kaydeden Ay, "Yani kulübümüz ile futbolcu arasında suni bir borç oluşturulmuş. Fesih sözleşmesine baktığımızda ise tazminat veya satıştan pay alacağına dair bir maddeye rastlanmamıştır. Ayrıca Bursaspor'a bu transferden gereksiz yere 673 bin liralık stopaj ödemesi yüklenmiştir. Yani Bursaspor'un kasasına 8 milyon 750 bin avro yerine, 6 milyon 842 milyon avro girmiştir. Bu transferden dolayı Bursaspor 6 milyon lira zarara uğramıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Bursaspor'un Aktif Bank ve Aset firmasıyla ilgili de yaklaşık 3 milyon 730 bin lira zarara uğratıldığının tespit edildiğini kaydeden Ay, Sedat Berişa ve Josue'ye yapılan usulsüz ödemelerin de raporda yer aldığını söyledi. 





Burası Ali Baba'nın çiftliği değil

"Burası Ali Baba'nın çiftliği değil. Burası 3 milyonluk bir şehrin takımı" diyen Ay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Siz önceki yönetimi ibra etmeyerek, yükü bizim üzerimize verdiniz. Biz, genel kurulun verdiği görevi yerine getirmek zorundayız. Hukuki süreci başlatıyoruz. İnşallah bir problem çıkmaz. Çünkü bu ayrıca Bursaspor'un prestijini sarsacak bir durum. Ben böyle bir şey olmasını istemiyorum. Bursaspor'un borcu yaklaşık 300 milyon lira. Büyük bölümü kısa vadeli. Kısa sürede borcu kapatmak mümkün olmasa bile ödenebilir hale getirmek için çalışıyoruz. 35 bin kombineyi, stadın isim haklarını ve locaları satarak yaklaşık 150 milyon lira gelir elde edebiliriz."

Editör: Haber Merkezi