Futbolculara verilen bonservis bedelleri her geçen gün artmaktadır. Geçtiğimiz yıl Paul Pogba-kendisi Manchester United futbolcusu şu anda- transferine verilen 105 milyon Euro ile rekor kırılmışken bu yıl o rekor alt üst edilmiştir. Neymar Jr. Katar sermayesini arkasına alan Paris SG kulübüne tam 222 milyon Euro karşılığında transfer olmuştur. Verilen bonservis bedelleri bu kadar fazlayken maaşların az olması beklenemez.

Piyasayı arttıran sebepler

Futbol piyasası bir anda bu duruma gelmedi tabii ki. Katar ve Arap sermayesi, Çin hükümetinin futbol politikası kapsamındaki Çin kulüplerinin devasa bütçeleri ve yayın gelirlerinin her geçen gün artması buna sebep olmuştur.

Sadece maaş değil

Kulüplerin verdiği maaşlar dışında futbolcular sponsor ve reklam gelirleri ile de kazanç sağlamaktadır. Günümüzde neredeyse maaşı kadar reklam geliri alan futbolcular vardır. Örneğin Carlos Tevez şu an en çok maaş alan futbolcu konumundadır(42 milyon dolar) fakat sponsor ve reklam gelirleri hesaba katılınca liderliğini kaybediyor. Forbes dergisinin yaklaşık 7 ay önce yaptığı çalışmaya göre dünyanın en çok kazanan 10 futbolcusu şöyledir

-Cristiano Ronaldo (93 milyon Euro)
-Lionel Messi (80 milyon Euro)
-Neymar Jr. (37 milyon Euro)
-Gareth Bale (34 milyon Euro)
-Zlatan İbrahimovic (32 milyon Euro)
-Wayne Rooney (23.6 milyon Euro)
-Luis Suarez (23,3 milyon Euro)
-Kun Aguero (22.6 milyon Euro)
-James Rodriguez (21.9 milyon Euro)
-Paul Pogba (21.2 milyon Euro)

Yayın gelirleri

Futbol tüm dünyada en çok takip edilen sporlardan biridir. Örneğin son dünya kupasının açılış maçı 42.9 milyon izleyici tarafından takip edilmiştir. Popülaritesi bu kadar yüksek olan bir sporun yayınlarından gelen gelir de oldukça fazladır. Yayın gelirleri arttıkça futbolculara ödenen maaş da o oranda artmaktadır.

Editör: Haber Merkezi